Foto: Bildbyrån

”Orkar inte lägga tid på att kaxa med norskor”

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn får gärna fortsätta att stå i rampljuset med alla förväntningar.

För nyblivna världsmästaren Jonna Sundling passar det perfekt att fortsätta lura i bakgrunden i jakten på nya guld i Peking nästa år.

– Jag har redan ställt om siktet inför OS, säger hon.

Det har gått en månad sedan 26-åringen upplevde karriärens hittills största ögonblick och det är först nu det börjar sjunka in att hon är dubbel världsmästare.

När TT träffar Jonna Sundling vid Östersunds skidstadion har uppståndelsen börjat lägga sig.

Den vardagliga träningen är tillbaka och i skidspåret samma förmiddag har hon precis blivit påmind om sin nya, förhöjda status som världsmästare – men också om en annan företeelse som hon är van vid sedan tidigare och som tycks leva vidare även efter succén i Tyskland.

– Ja, det är så typiskt. Senast i dag när jag var ute i spåret så var det en tjej som grattade mig och tyckte att jag hade varit så himla bra – ”… ja, nu när inte Linn kunde vara på topp”, berättar Sundling och skrattar.

Sticker inte ut hakan

Storfavoriten Linn Svahns uttåg i semifinalen gav chockrubriker, men innebar att andra i världens bästa sprintlag kunde skina desto mer.

Sundling har bevisat med råge att det finns fler i det svenska skidlandslaget som aspirerar på positionen som världens främsta sprintåkare, men som exemplet ovan illustrerar är det Linn Svahn som är det stora affischnamnet.

– Man kommer liksom inte undan det, Linn är ju så otroligt stark och har varit högst upp hela försäsongen. Klart att folk kunde anta att hon skulle ta hem det. För mig gällde det att allt skulle stämma, och det stämde inte för henne där och då. Det är tufft i det här landslaget. Vem som helst av oss hade kunnat stå högst upp.

Sundling är inte den som sticker ut hakan. När tonläget var som högst mellan de svenska och norska åkarna under VM var det nog också därför som hon var en av få som norskorna faktiskt unnade en guldmedalj.

Gav mig ännu mer motivation

Efter sitt silver i sprint sade exempelvis Maiken Caspersen Falla att svenskarna ”varit väldigt självsäkra och höga på sig själva” men tillade: ”Ja, Jonna vann men hon är kanske inte den som gått ut hårdast.”

– Jag möttes av glada miner och det var många som grattade mig, säger Sundling själv. Men sen har inte jag varit en av dem som varit ute och uttalat mig så mycket när det kommer till Norge mot Sverige. Jag har varit lite låg där.

Är det en medveten strategi att vara ödmjuk?

– Ja, jag är alltid ödmjuk inför varje tävling. Alla som står på startlinjen har chans att vinna och även om man vunnit tidigare så måste ju allt stämma. Det är inte bara att gå dit och ta hem förstaplatsen – det är liksom världseliten vi pratar om. Jag orkar inte lägga ner tid och energi på att kaxa mig med norskor.

Gulden i Oberstdorf är ett kvitto på att stilen fungerar, och tanken är att den ska fortsätta bära frukt när hon gör sitt första OS i Peking om ett år.

– Jag känner mig fortfarande som samma gamla Jonna, fast med två guld i fickan. Jag har redan ställt om siktet mot OS nästa år. Det här gav mig ännu mer motivation till att göra ett bra jobb och försöka att vara högst upp när det gäller då också.

KLIPP: Jonna Sundling om de dubbla VM-gulden (9 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.