Oro för norska längddamena inför säsongen: ”Aldrig varit mer underdogs”

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt tre månader kvar till världscuppremiären finns fler frågetecken än vanligt kring det norska damlandslaget.

Giganter som Therese Johaug och Maiken Caspersen Falla har lagt skidorna på hyllan och det råder oro kring formen på de åkare som nu utgör landslaget.

– Vi har nog aldrig varit mer underdogs än i år, säger damtränaren Sjur Ole Svarstad enligt langrenn.com

De norska längddamerna har under många år varit överlägsna i längdspåren och framför allt Therese Johaug har varit i princip omöjlig att slå.

Men inför den kommande säsongen ser en ny verklighet ut att vänta.

Therese Johaug och Maiken Caspersen Falla har avslutat sina karriärer. Ingvild Flugstad Östberg, som visserligen dragits med hälsoproblem länge, är inte längre en del av landslaget. Och det finns en del tveksamheter kring formen på de elva som nu finns i damlandslaget.

Till exempel är talangen Helene Marie Fossesholm, som avslutade förra säsongen efter OS på grund av utbrändhet, inte tillbaka i full träning.

Heidi Weng, som vanligtvis är med och slåss om pallplatserna, kämpar fortfarande med att bli fullt återställd efter både sjukdom och hjärnskakning.

Sverige slappnar inte av

I Norge vill man nu tona ner förhoppningarna på åkarna inför den kommande VM-säsongen.

– Jag tror och hoppas att många kanske inte har så stora förväntningar på oss i år, att de har mer realistiska förväntningar, säger damtränaren Sjur Ole Svarstad enligt langrenn.com.

Men på svenskt håll slappnar man inte av.

– De har det i sig. Man ska aldrig räkna bort dem. Man vet aldrig vem som kommer underifrån. Jag tror absolut de kommer vara med i toppen, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

Men Sundling tror ändå vi kommer att se en annan konkurrenssituation i världscupen denna säsong.

– Det är väldigt öppet nu när Therese inte är med längre. Så det känns som att det kommer att bli lite annat resultat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.