Andrew Young protesterade mot resultatlistan och fick rätt, kliva upp på palllen och få 18 000 kronor. Foto: TT.

Ny sträcktidsskandal: Resultatlistan skrivs om efter världscupfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Resultatlistan för sträcktiderna på den sista etappen av världcupfinalen i Quebec har skrivits om. Den ursprungliga fyran, britten Andrew Young, flyttas upp till tredje plats. Fis regelverk fortsätter att förvirra.

Amerikanen Simeon Hamilton går andra vägen, han blir av med tredjeplatsen och 18 000 kronor i prispengar, och flyttas ner som fyra.

De flesta hade koll på Johannes Hösflot Kläbos kamp i täten med Alexander Bolsjunov om den totala världscupen förra söndagen och få uppfattade dramatiken som framträdde först när tiderna hade räknats ut.

– För oss betyder det mycket, både för resultatet och principen. Den som kör snabbast ska få tillgodoräkna sig bäst tid, säger den brittiske landslagstränaren Jostein Vinjerui till NRK.

Båda släpptes iväg i vågstarten

Det anmärkningsvärda var att båda åkarna startade i den så kallade vågstarten där åkare med olika sammanlagd tid släpptes i väg samtidigt för att inte göra fältet så utspritt. Young var före Hamilton i mål. Young fick för övrigt ställa sig bakom Hamilton så det var solklart att Young hade den bättre tiden av de två.

Trots det fick Hamilton 0,1 sekunds bättre tid på sträckan.

Det internationella skidförbundet Fis appelationsnämnd förklarar situationen med att man i regelverket tar hänsyn till både Fis-poäng och världscuppoäng.

– Vi har egentligen tre olika regelverk att förhålla oss till, säger Karl-Heinz Lickert, ordföranden i regel- och kontrollkommittén och spär på förvirringen kring hur man egentligen räknar.

Young trodde aldrig att Fis skulle skriva om resultatlistan, som ännu ligger ute med ofullständiga uppgifter på Fis hemsida.

”Jag är nog lite chockad”

– Jag är nog lite chockad och hade gett upp hoppet om att få igenom det här, säger Young.

Loppet var officiellt 15 km men var i verkligheten 13,2 km eftersom man körde 3,3 km-banan fyra varv, något Fis inte brydde sig om att korrigera.

Fis har tidigare hamnat i blåsväder för sitt sätt att räkna etapptider på den avslutande sträckan i minitourer. I Lillehammer i början av december fick Therese Johaug den snabbaste sträcktiden trots att hon var 0,1 sekunder efter Ingvild Flugstad Östberg på sträckan över 10 km, detta beroende på att åkarna släpptes iväg på jämna sekunder och att man inte i efterhand korrigerade till exakt åktid.

Den segern kan inte rivas upp eftersom protesttiden är satt till 30 dagar.

Regelverket kommer att tas upp vid Fis nästa kongress under våren.

– Det råder helt klart en enighet om att vi måste ha tydligare regler kring det här i framtiden, säger Fis längdchef Pierre Mignerey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.