• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Längdlandslaget kommunikationschef Katarina Medveczky till vänster. Foto: Bildbyrån

Så ska längdlandslaget förhindra kroppshets i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Norska skidförbundet har gett sina åkare direktiv om hur de ska bete sig på sociala medier.

Allt för att undvika att ge unga åkare en felaktig bild om hur man måste se ut för att lyckas.

Men hur ser det ut för det svenska landslaget?

Det var i april som den norska professorn Jorunn Sundgot-Borgen slog larm om att ätstörningar ökade hos unga längdskidåkare.

– Det har aldrig varit så här illa som det är nu, sa hon till SVT Sport då.

Vinterstudion

En av bakomliggande orsakerna som pekades ut var sociala medier. Norska förbundet agerade genom att instifta direktiv för vad de norska åkarna får och inte får lägga ut på sociala medier – däribland lättklädda bilder.

Så hur arbetar det svenska längdlandslaget med den här frågan?

Jo, förbundet har pratat med sina åkare men någon speciell policy kring åkarnas innehåll på sociala medier – åtminstone inte när de är utanför landslagets regi.

Inga fler gymbilder

– Vi har pratat med åkarna om vad de bör tänka på när de lägger ut bilder; vad man representerar, att man är förebilder och att det kan ska debatt om man lägger ut för lättklädda bilder, säger längdlandslaget kommunikationschef Katarina Medveczky.

– Men vi säger vi inte till dem vad de får och inte får posta när de inte är med landslaget.

Det finns inga uttalande begränsningar om hur lättklädda bilder som åkarna får lägga ut utan det är upp till var och en av åkarna berättar Medveczky. Samtidigt är de införstådda med problematiken kring frågan. Däremot har man kollektivt beslutat om är att begränsa bilder från t.ex. gymmet då det kan bidra till en ohälsosam kroppshets.  

– Vi har bestämt att vi inte har media med oss när vi är på gymmet, och det handlar bland annat om att vi inte vill visa upp allt, säger Medveczky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet