Från kommande säsong är flourvallan förbjuden. Men tiden rinner iväg då nationerna ännu inte har sett testapparaturen.
Internationella skidskytteförbundet, IBU, och Internationella skidförbundet, Fis, har på obestämd tid skjutit upp september månads testdagar, inför kommande flourfria säsong. Anledningen är att mätmetoden ännu inte är tillförlitlig.
– Jag hoppas att man inte tagit beslut alldeles för fort. Och att det kommer att vara rättvisa och tydliga regler, som är enkla att följa, säger skidskyttelandslagets Mona Brorsson.
”Tyvärr är det så”
Sebastian Samuelsson och Mona Brorsson är positiva i kärnfrågan. Att förbjuda det hälsofarliga flouret, som sedan 90-talet gjort så att skidor glider. Men Samuelsson menar att testmetoderna måste var 100 procent tillförlitliga.
– Det har vi sett inte minst med dopning – att om man har sätt att fuska på där man tror att man kommer undan, då kommer man att göra det. Tyvärr så är det så, säger Samuelsson.
– Det har alltid funnits dopning, och folk har alltid sökt vägar för att skaffa sig fördelar. Jag skulle inte bli förvånad om någon skulle fuska, säger Brorsson.
– Testmetoderna måste vara 100 procent tillförlitliga, annars kommer det bli ett vallafusk. Det är jag helt övertygad, menar Samuelsson.