Det har varit stor kritik mot Ski Tour Foto: TT

Ski Tours vd: ”Kritiken är berättigad”

Uppdaterad
Publicerad

Inställda sträckor, hälsovådliga vallagarage och undermåliga landslagsboenden. Inte ens de fina publiksiffrorna kan dölja att Ski Tour haft en kämpig start. Kritiken är i flera fall berättigad, erkänner tourens vd.

Halvvägs genom den svensknorska skidtouren kan man konstatera att arrangörerna fått kritik från många olika håll.

Iivo Niskanen lade ut klipp på Instagram från det finländska landslagets boende i Åre, en militär utbildningsplats med illaluktande rum och där 30 personer skulle dela på två toaletter. Finländarna fick snabbt byta boende, men andra länder var lika besvikna. Österrikes Teresa Stadlober berättade irriterat att deras landslag fick bo långt från de kommande tävlingsorterna Åre och Storlien.

Vinterstudion

Ski Tours vd Guri Knotten Hetland håller med om den ena kritiken, men inte den andra.

– Kritiken från Finland var helt klart berättigad. Jag är väldigt glad att vi inom en timme lyckades skaffa ny bostad till dem. Det borde inte ha skett, men det gjorde det, och jag är glad att vi löste det snabbt, säger hon till TT.

– Men när det gäller kritiken att de bor långt från Åre centrum och arenan så är det så att det är sportlov och den mest hektiska perioden i Åre, och vi måste använda bostäder också utanför staden. Det var inte möjligt att lösa på något annat sätt.

Peterson: Inte rättvist

Teodor Peterson är en av svenska landslagets åkarrepresentanter. Han tycker att det är konstigt att man inte har hittat rimliga hotell till åkarna, och syftar främst på fallet med Finland.

– Just avståndet har jag varit med om själv många gånger. Det är inget som vi har uppskattat, men det är inte så mycket att göra något åt. Men om det är för låg standard... man vill ändå sträva efter att det ska vara något sånär rättvist. Och det verkar det inte ha varit, säger Peterson.

Ett stort samtalsämne har också varit hanteringen av de mindre nationernas vallateam. När de blev förpassade till ett garage i ett hyreshus i Åre, utan ventilation, vägrade flera servicemän att jobba.

– För 20 år sedan såg det nog ofta ut på det sättet, men de senaste åren vet alla arrangörer om att det ställs vissa krav på ventilation. Det är bara att beklaga och hoppas att arrangören inser det också och ber om ursäkt för det, och ser till att göra bättre om man får fler chanser, säger Teodor Peterson.

”Inte gjort vårt jobb”

Guri Knotten Hetland lägger sig åter platt.

– Vi kan bara beklaga, där har vi inte gjort vårt jobb. Det där garaget har använts varje år i världscupen i alpint, men då har man lagt in ventilation. Det löste sig till slut men det borde ha varit klart redan när lagen kom dit, säger hon.

Klipp: VD Guri Knotten svarar på kritiken

Publiken har i alla fall varit med från starten. I Östersund såg 6 000–7 000 åskådare tävlingarna på plats på lördagen, runt 5 000 på söndagen, och även tisdagens sprint uppför slalombacken i Åre lockade ett par tusen skidanhängare. Själva upplägget, med en sprint i en alpinbacke, fick däremot motta mycket kritik från åkarna.

– Förhoppningsvis blir det inte så många fler sprintar som går i en slalombacke, sade bland annat Sveriges Linn Svahn.

Paradetapp utbytt

Men här slår Ski Tours vd ifrån sig.

– Min personliga åsikt är att det blev en bra och intressant motbackesprint. En del åkare tyckte att en traditionell sprint hade varit bättre, men andra tyckte om det här. Det är alltid olika uppfattningar om tävlingar, och så ska det vara. Men jag tyckte att det var något nytt och annorlunda.

Tyvärr för touren har man förutom de organisatoriska missarna inte heller haft vädret med sig. Det gäller mer än något annat tourens tänkta paradetapp på torsdagen, 38 kilometer på fjället över den svensknorska gränsen, som fick bytas ut på grund av för hårda vindar.

Utöver det har det funnits en del invändningar mot tourens ledord: hållbarhet. För även om åkarna måste åka tåg mellan etapperna – annars diskas de – åker landslagens bussar mellan tävlingsorterna, nästan tomma.

– Det är en bra idé, jag förstår tanken. Men nu har man de där tomma bussar som ändå kör sträckorna. Det gör ju att det känns lite meningslöst, sade Heidi Weng till Expressen häromdagen.

Klipp: Vallateamets kritik fortsätter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet