• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skidförbundet: Inga landslagsläger förrän i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Precis som all annan verksamhet drabbas det svenska längdlandslaget hårt av coronapandemin. Det första lägret har strukits och det andra kommer troligen också att gå samma väg.

– Den troliga planen är att lägren kommer igång först i augusti, säger längdchefen Daniel Fåhraeus.

I ett sådant scenario har både maj- och junilägren strukits. Dessutom är organisationen kring landslagstrupperna med tränarna ännu inte klar, trots att tränarnas kontrakt går ut på valborgsmässoafton 30 april.

– Vi tror att det blir klart till åtminstone i mitten av maj, troligen tidigare. Vi jobbar för fullt med frågan, säger Fåhraeus till SVT Sport.

Corona och idrott

I Norge skar man ned antalet utövare i trupperna beroende på vikande ekonomi. Har ni några sådana funderingar?

– Vi har en lite tajtare budget för nästa säsong. Med den stora osäkerhet som den rådande coronasituationen innebär bör vi ha handlingsalternativ ifall det blir ännu tuffare. Vi vet inte exakt än hur. Vi har så klart tankar och planer men det vill vi vänta med tills vi går ut med det precis som norrmännen gjorde.

De aktiva skulle satt i gång med läger och samlingar i maj. Hur blir det nu och när blir första samlingen?

– Lägret i maj (norska Sognefjell) blir inte av. Vi håller fortfarande öppet för junilägret som är bokat men den troliga planen är att lägren kommer igång först i augusti. Så tufft är det just nu. Jag vågar inte ens gissa på vart det lägret ska hållas eftersom allt förändras så fort just nu.

Frida Karlsson nyss hemkommen från snöläger

Frida Karlsson fick det att lossna i säsongens sista tävling när hon spurtade ner Therese Johaug och vann tremilen i Holmenkollen i början av mars. Hon har skött träningen enligt plan under coronakrisen.

– De har precis kommit hem från snö, så nu är det barmark som gäller och det är fullt möjligt att träna allt man vill med löpning, rullskidor och styrka, säger hennes mamma och manager Mia Karlsson.

Jonna Sundling, som var tvåa i sprintcupen förra säsongen, tränar också på enligt plan.

– Det är så klart tråkigt men jag får acceptera läget, men det mesta av träningen gör jag hemma själv, säger Sundling.

Landslagstränarnas kontrakt går ut på valborgsmässoafton 30 april men kontakten med de aktiva släpps inte även om kontrakten slutat gälla.

– Åkarna tränar på vid deras respektive hemorter och har kontakt med personliga tränare och landslagstränare som är kontrakterade till och med i morgon, men kontakten kommer givetvis att hållas. Det är ju människor som är väldigt dedikerade. Vi ska givetvis göra allt vi kan för att se till att kontraktssituationen inte förblir oviss för dem, säger Fåhraeus om tränarsituationen.

Enligt Aftonbladet kommer Johan Granath, sprinttränaren som de senaste åren varit verksam i utvecklingslandslaget, att sluta efter sju år.

– Jag gör min sista dag imorgon vilket känns vemodigt, säger Johan Granath till Aftonbladet.

– Vi kunde inte ge ett besked den 31 mars och då var han tvungen att göra ett val, säger Fåhraeus till SVT om situationen kring Granath.

ARKIV: Här spurtar Karlsson ned Johaug – och vinner i Holmenkollen (7 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet