Therese Johaug ska lära sig att kontrollera sin ofta våldsamma utgångsfart. Foto: TT

Skidtränaren om Johaugs storlopp på 10 000 meter: ”Inte klarat det utan ljusharen”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaugs skidtränare tror inte att Therese Johaug hade klarat av att springa 10 000 meter på Bislett på den europeiskt gångbara tiden 31.40,67 utan tekniska hjälpmedel.

– Hon hade inte klarat det utan ljusharen, säger Ole Morten Iversen.

Det var för två veckor sedan som Johaug sprang själv på Bislett. Hon hade hjälp av lysande lampor vid sargen som var inställda på en sluttid av 31.50.

Johaug som är känd för att tjurrusa i början av sina lopp gjorde likadant i Oslo men vände sig om ganska snabbt och väntade in ljusrampen och följde den innan hon lämnade den på slutet och var tio sekunder före lamporna i mål.

– En av förutsättningarna till att hon sprang så bra i Oslo var att hon fick hjälp att hålla ner farten i början. Jag såg ju hur hon startade och hon hade inte klarat det utan ljusharen. Hon sprang ifrån den med en gång så för henne var det väldigt viktigt att få den hjälpen, säger Iversen till NRK.

Johaug håller med

Iversen ser även paralleller till Johaugs taktik vid skidlopp och tror att förmågan att disponera loppen bättre kan göra prestationerna ännu vassare för supernorskan.

– Hon vinner ju väldigt ofta eftersom hon är i sin egen klass, men kanske har vi lite för ofta sett att en del konkurrenter tar in lite grand på slutet eller i varje fall åker lika fort, säger Iversen.

Som ett led i att känna sin kropp och göra en jämn belastning bestod en del av sommarlägret och rullskidträningen vid Holmenkollen att åka alla fem rundorna i samma fart utan hjälp av pulsklockor eller andra hjälpmedel.

Johaug håller med om att det finns fördelar med disponera krafterna bättre.

– Jag är inte den bästa i laget på det men jag är inte heller den sämsta. Jag har absolut något att vinna på det, säger Johaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.