Stina Nilsson säger sig inte ha påverkats av Frida Karlssons tävlingsstopp. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson om Frida Karlssons förbud: ”Inte påverkats”

Uppdaterad
Publicerad

Flera skidåkare påverkas av Frida Karlssons tävlingsförbud på grund av hälsoskäl.

Men Stina Nilsson fokuserar mest på sitt.

– Jag har inte påverkats så mycket av det, mer än att jag givetvis tycker att det är jättetråkigt för henne, säger skidstjärnan.

I måndags meddelade Svenska skidförbundet att Frida Karlsson fått tävlingsförbud tills vidare då 20-åringen inte uppfyller förbundets hälsokrav. Stundande världscuphelg i Davos, med sprint och distanslopp i fri stil, är de första tävlingarna sedan beskedet.

Stina Nilsson, som gör comeback efter att ha stått över tävlingarna i Lillehammer förra helgen, fokuserar mest på sin egen skidåkning.

– Jag tror inte att man kan säga att det har påverkat oss som en grupp, utan det får du nog fråga var och en om hur alla har påverkats av det. Jag har inte påverkats så mycket av det, mer än att jag givetvis tycker att det är jättetråkigt för henne, säger Stina Nilsson om Frida Karlssons tävlingsförbud.

Den 26-åriga sprintspecialisten är själv inte speciellt orolig över att hon ska ligga i riskzonen gällande förbundets hälsokrav och kontroller.

– Jag personligen känner inte det, säger Nilsson.

Sportnytt i måndags: Karlsson stoppas av hälsoskäl:

Tycker olika

Landslagstränaren Magnus Ingesson vill inte gå in i detalj på hur Frida Karlsson mår eller hur mycket hon kan träna. Han upplever däremot att talangens tävlingsförbud har påverkat gruppen i större utsträckning än vad Nilsson säger.

-Det är klart att det berör. Det är inget roligt besked som kommer. De försöker stötta Frida så gott dem kan. Samtidigt ska de fortsätta att fokusera på det dem ska göra och tävla, säger Ingesson.

Norska storstjärnan Therese Johaug påverkas av att svenskan inte är på plats i Davos. Johaugs lagkamrat Ingvild Flugstad Østberg har sedan tidigare fått startförbud, just på grund av hälsoskäl.

-Jag tycker att det är väldigt synd att de inte är här. Samtidigt går hälsan först och det är väldigt viktigt att man tar tillvara på den. Seger i världscupen, VM eller OS spelar ingen roll i jämförelse med hälsan, säger Therese Johaug till SVT Sport.

Johaug om Karlsson: ”Hoppas att hon snart är tillbaka”

Julmarknad och ost

Både Stina Nilsson och Magnus Ingesson hoppas på svenska pallplaceringar under helgen i Schweiz. Nilsson vet själv inte var hon står formmässigt efter knappt två veckor utan tävlingar (senaste var minitouren i Ruka i världscuppremiären).

Inför helgen i Davos har hon bland annat laddat upp med att gå på julmarknad i Östersund.

Vad köpte du?

-Det finns ganska mycket lokala hantverkare, så jag köpte lite lokala inredningsgrejer, ostar, och sånt, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson om skadorna: ”Kul med utmaningar” (28 november):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.