Emma Ribom och Jonna Sundling. Foto: Bildbyrån.

Sundling och Ribom väljer höjdläger utan landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Flera åkare har redan lämnat landslaget.

Bland de som är kvar väljer nu Jonna Sundling och Emma Ribom att åka på ett höghöjdsläger på egen hand – då landslaget valt att inte ha ett enda.

– De betalar det själva, säger åkarnas personliga tränare Magnus Ingesson till Expressen.

Det svenska längdlandslaget har haft flera avhopp under våren då stjärntrion Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist valt att satsa på egen hand.

Nu kan Expressen berätta att en ny fråga splittrar landslaget.

Ledningen har valt att inte ha ett enda läger på hög höjd.

Då väljer Jonna Sundling och Emma Ribom att själva åka till Italien och träna i juli.

– De ser en möjlighet att utvecklas genom att vara på höjd. De tycker att de får en effekt av det. Helst hade de väl tyckt att det hade varit bra att vara i Val Senales i oktober som vanligt, säger tränaren Magnus Ingesson till Expressen.

Enligt ledningen togs beslutet om att nobba läger på hög höjd utifrån åkarnas önskemål och inte på grund av ekonomi.

– Åkarna själva har uttryckt att de inte vill vara borta så mycket och så länge. Nu väntar lång period utan mästerskap på hög höjd – och vi ser att vi kan få bra kvalitet utan att åka på höjd. Det kostar mycket i både energi och pengar, säger landslagschefen Anders Byström till tidningen.

KLIPP: Här firar familjen Sundling OS-guldet (8 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.