Den svenske landslagschefen Anders Byström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenske chefen om utbrottet: ”En ständig oro”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Byström avundas inte coronakrisen i det norska längdlandslaget. Han vet allt för väl att det lika gärna hade kunnat – och fortfarande kan – drabba Sverige.

– Det är en ständig oro, säger den svenske landslagschefen.

I sista stund bytte det svenska längdlandslaget italiensk ort för sitt OS-förläger, från Seiser Alm till Livigno. Det ser ut att ha varit ett klokt beslut, med tanke på att covid-19 nu tagit sig in i den norska längdtruppen, som laddar just i Seiser Alm.

– Vi skulle inte ha bott på samma hotell, men vi fick veta av hotellet vi skulle bo på att de hade smitta bland sin personal, och då kändes det givet att dra därifrån, säger Sveriges landslagschef Anders Byström.

– Vi hade kunnat vara där.

Nervös väntan

Samtidigt betonar han att det tycks vara mer tur än skicklighet som avgör vem som drabbas av omikronvarianten. Nu var det de norska OS-åkarna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå som testade positivt, nästa gång kan smittan ha tagit sin i det svenska laget.

– Det är en ständig oro. När vi fick våra PCR-tester i går och alla var negativa, då blir man jätteglad för att det gick vägen. Men det är synd att det ska behöva vara så, att man sitter och väntar på ett testsvar och att det ska avgöra om man får åka till OS eller inte. Alla är friska, men ändå är man osäker på hur testet ska gå, säger Byström.

Han har lätt att föreställa sig hur den norska ledningen mår, för det är ett händelseförlopp han själv förberett sig på. Och när Norge kallade till presskonferens på onsdagsmorgonen, efter att sprinttränaren Arild Monsen testats positivt tidigare i veckan, anade Byström vad beskedet skulle bli.

Johansson nästan OS-klar

– Det verkar så otroligt smittsamt det här viruset. Och har man väl fått in det så är risken stor. Så när jag hörde att det skulle bli presskonferens så tänkte jag att det nog dessvärre var någon åkare som hade drabbats, säger Byström.

– Så det var väl väntat, men det är hemskt ändå. Man har tänkt de scenarierna själv, att vi skulle kunna hamna där också. Den där ovissheten för de andra är hemsk också – hur gör man nu med boende, resor och allt det där? Det blir ju kaos. Jag avundas verkligen inte det.

Tidigt under torsdagen åker det svenska längdlandslaget med buss från Livigno till Verona, där ett chartrat plan ska ta dem till Oslo för flighten över till Peking. Som det ser ut nu är truppen fulltalig. Även Leo Johansson, som testades positivt på hemmaplan förra veckan, väntas kunna ansluta.

– Han tar det sista testet i dag (onsdag), så vi ska inte ropa hej än. Men hittills har det sett bra ut, säger Byström.

Orolig för resan

Resan från Italien till Kina är det största riskmomentet, tror landslagschefen.

– Det är ett nålsöga att ta sig dit. Där borta är det nog väldigt säkert, men just att faktiskt få alla negativa tester och ta sig dit – det är nyckeln.

OS invigs den 4 februari, och längdtävlingarna inleds med damernas skiathlon dagen därpå. Anders Byström är väl medveten om att ju närmare spelen kommer, desto större konsekvenser får ett positivt coronatest.

– Då blir det en väldig process i så fall, med testregim och att räkna dagar. Men om man inte är sjuk eller har symptom, då finns ändå chansen att kunna tävla i slutet av mästerskapet. Men det är ingenting man vill ska hända.

KLIPP: Rader av covidtester på resan mot Peking-OS (24 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.