Svensken skrällde i Norge – slog Kläbo och Valnes

Uppdaterad
Publicerad

Max Novak slog till i rullskidloppet i Norge. Bland favoriter som Johannes Hösflot Kläbo och Erik Valnes var det svensken som tog hem segern i långloppet.

– Det är magiskt, säger han till NRK.

Svensken Max Novak tog knäcken på en och en i det 55 kilometer långa rullskidloppet i Norge. Efter att ha kört i en större klunga var det till slut fyra åkare som bröt sig loss och gjorde upp.

Till slut kunde Novak rycka och passerade mållinjen som vinnare. På andra plats kom Sivert Wiig.

– Det kändes så lätt att gå med och sen när vi fick lucka i spurten gick jag med och tänkte ”nu är jag dum i huvudet, det kommer aldrig gå”. Alla sa att de var en minut bakom och jag trodde inte på det. Då började vi går för det och blev av med några som inte hjälpte till, säger Max Novak till NRK.

– Det är magiskt. Vilken folkfest. Jag vet att jag är bra form så jag hade en liten förhoppning. Men att jag skulle vinna, det vågade jag inte tro på.

Comeback av Northug

Favoriter som Johannes Hösflot Kläbo, Erik Valnes och Martin Johnsrud Sundby körde i en större grupp ungefär en minut bakom segraren. Kläbo visade dock upp sina sprintegenskaper och tog hem spurtsegern på 17 kilometer.

Petter Northug gjorde comeback i tävlingssammanhang. Han var i mål drygt 10 minuter efter Novak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.