Svensk missräkning i skiathlonen. Foto: Bildbyrån

SVT-experten: ”Sämsta tänkbara start”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tuff start på OS för de svenska längdskidåkarna.

Bästa svenska på skiathlonen blev Frida Karlsson på en femte plats.

– Det är klart att det här var sämsta tänkbara start på det här mästerskapet, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Det var nog många som hade räknat med att det skulle bli en svensk OS-medalj direkt för någon av de svenska längddamerna på skiathlonen.

Men det blev ingen lyckad dag för någon av svenskorna.

OS i Peking 2022

Frida Karlsson var länge med i kampen om medaljerna men slutade till sist på en femteplats.

– Det var ganska genomgående. Alla fyra svenska tjejerna åkte mycket sämre än vi hade hoppats på. Jag tror att skidorna var en avgörande del i det. Jag tror inte att alla missat formtoppningen inför ett OS, det tror jag inte händer, säger SVT Sports expert Anders Blomquist och fortsätter:

– För Ebbas del såg det lite mer oroande ut. Hon såg stressad ut, höll på att ramla i den klassiska delen. Hon blev lite ivrig och stressade bort en del krafter. Jag tyckte det såg väldigt trögt ut.

”Måste analysera detta”

Ebba Andersson slutade tia och Charlotte Kalla var även hon långt efter och körde in på en 19:e plats. Efter loppet var flera av svenskorna missnöjda med skidorna.

– Det känns som att det går att ha bättre förutsättningar under fötterna. Jag försökte verkligen ge mitt bästa och kämpa med det jag hade i dag, säger Kalla till Discovery efter loppet.

SVT Sports expert Anders Blomquist tror att det finns en hel del jobba med när det kommer till skidorna.

– Jag tror att man måste jobba jättemycket med skidor, struktur och val av produkter. Sen gäller det för tjejerna att själva analysera vad som var rätt och vad som behöver justeras. Det kan släppa ganska snabbt för de här tjejerna. Men det är klart att det var sämsta tänkbara start in i det här mästerskapet. Det där var inget bra.

HÖJDPUNKTER: Så var damernas skiathlon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet