Therese Johaug om den tuffa tiden: ”Det var väldigt jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Under tolv års tid jobbade Therese Johaug intensivt med sin idrottspsykolog.

Mycket på grund av den prestationsångesten hon kände.

– Rädslan för att inte lyckas är väldigt stor, säger Johaug till SVT Sport.

Efter fjolårssäsongen meddelade den norska superstjärnan att karriären var över. En karriär som innehöll såväl fyra OS-guld som fjorton VM-guld.

Under stora delar av Johaugs tävlingsår gjorde sig prestationsångesten påmind.

– Det är klart att jag har upplevt prestationsångest i karriären. Det är något med det här att prestera när det gäller som mest. Och rädslan för att inte lyckas är väldigt stor. Då är det enkelt att man börjar tänka på allt runtomkring i stället för det man själv kan påverka, säger hon och fortsätter:

– Det är något jag jobbat mycket på med min idrottspsykolog. Jag känner att jag haft nytta av det, särskilt de sista åren i karriären.

”Du måste ha med dig huvudet”

Hur viktigt har det varit?

– Otroligt viktigt. Jag har jobbat med Britt Foxell (idrottspsykolog) i tolv år. Från OS i Vancouver till OS i Peking i år. Du måste ha med dig huvudet när man ska prestera i skidspåret.

När var ångesten mest påtaglig?

– Kanske speciellt efter Sapporo när jag tog tredjeplatsen som 18-åring. Efter det skulle jag hela tiden leva upp till den tredjeplatsen, alla förväntade sig att jag skulle vara på pallen. Det var väldigt jobbigt under den perioden, men det var samtidigt då jag jobbade med Britt.

”Kändes som 20 extrakilo”

Johaug var under stora delar av karriären den stora dominanten i skidspåret. Något som inte enbart var en fördel.

– Jag ska vara ärlig och säga att det kändes som att jag hade 20 extrakilo på ryggen inför varje mästerskap de sista åren. När jag äntligen fick det första guldet kunde jag kasta av mig den extra vikten. Folk trodde att det bara var att gå och hämta den guldmedaljen, men innerst inne visste jag att det inte var så, säger Therese Johaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.