Foto: Bildbyrån

Therese Johaugs nya jobb: Ska utveckla norsk längdskidåkning

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug har lagt av.

Nu fruktar många norrmän att det blir tufft för de norska damskidåkning framöver.

För att motverka det tar man nu hjälp – av just Therese Johaug.

Den gångna säsongen var det bara en norsk åkare bland de fem bästa i den totala världscupen: Therese Johaug.

Men nu har de senaste årens suverän slutat, precis som sprintspecialisten Maiken Caspersen Falla.

Har varit kritisk

Detta gör att det nu finns en hel del oro i vårt västra grannland, då kvalitén på de yngre åkarna inte alls är på samma nivå som i Sverige.

Och just Johaug har riktat en del kritik mot hur Norge har presterat på damsidan de senaste åren. Under norska mästerskapen tidigare i våras yttrade 33-åring en del kritiska ord, kring hur de yngre damerna har testats på toppnivån.

– Vi måste öppna för att de ska få testa lite. Det är viktigt att de yngre utövarna kan vara med och se vad de bästa åkarna gör, sade hon, och förklarade vidare att det bör vara ett bättre samarbete mellan de yngre och mer rutinerade åkarna:

– Jag tror att det är viktigt att bygga en solid bas. Resultaten kommer inte av sig självt. Det handlar om träning, träning och träning.

Åtta personer ska utvärdera

Och nu får hon chansen att påverka. Under ett seminarium i torsdags presenterade den norske professorn Öyvind Sandbakk en grupp av åtta personer som ska utvärdera statusen kring norsk damskidåkning, komma fram till varför det ser ut som det gör och ta fram förslag på vad som ska göras. Där ingår förutom Johaug även bland annat den femfaldiga världsmästaren Bente Skari.

Det skriver den norska tidningen Adresavisen, som citeras av bland annat langrenn.com.

ARKIV: Frida Karlsson om att slå Johaug: ”Känns ändå coolt” (23 april 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.