• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Längdskidor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Erik Valnes går i mål i kvalet. Foto: Viaplay och TT

Tränaren sågar den norske stjärnan: ”Dagisfasoner”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Valnes slutade fyra i Tour de Ski-sprinten som bästa norrman. Det var dock inte den största besvikelsen för det starka norska laget. Valnes sågades av sin tränare efter att ha missat att åka med transpondern i kvalet.

– Det är dagisfasoner, säger Arild Monsen.

Valnes fick på grund av fadäsen med transpondern (en dosa med GPS och tidtagning) inte någon officiell tid vid målgång och i grafiken visades en helt felaktig tid. I efterhand lades han in som femma.

Valnes var en aning skamsen efteråt.

Tour de Ski

– Det är faktiskt pinsamt. Oftast går vi rakt förbi där transpondern hänger och plockar upp den. Den här gången såg jag den inte och tänkte inte på det, säger Valnes som slutade fyra i finalen och även är fyra totalt, till NRK.

Böter och ett gult kort

Dessutom fick Valnes böter på 3 000 kronor och ett gult kort, som kan bli kostsamt då det följer med hela touren och världscupsäsongen.

Det blev dubbelt franskt i topp. Lucas Chanavat vann före Jules Chappaz med Ben Ogden, USA, på tredje plats.

Den ende svensken till kvartsfinalerna, Edvin Anger, blev utslagen direkt och slutade 22:a. Det fanns högre förväntningar efter kvalet där han var sexa.

Ställningen i tour de ski efter 1:7:

1. Lucas Chanavat, Frankrike, 1.33

2. Jules Chappaz, Frankrike, +9 sekunder

3. Ben Ogden, USA, +15

6. Harald Östberg Amundsen, Norge, +20

Svenska placeringar:

22. Edvin Anger, Sverige, +59

32. Johan Häggström, +1.07 minuter

41. Calle Halfvarsson, +1.09

43. Emil Danielsson, +1.09

48. Truls Gisselman, +1.10

49. William Poromaa, +1.10

56. Gustaf Berglund, +1.11

60. Leo Johansson, +1.12

75. Jens Burman, +1.14

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet