• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Anders Hellström, SVT

Vasaloppsvinnaren tar hjälp av ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Lina Korsgren vann i vintras Vasaloppet. Nu sommartränar hon för fullt med en målsättning som är tydlig. Hon siktar mot en tredje seger. Till sin hjälp har hon i år ny teknik.

– Träningstimmarna har jag, så det är de små sakerna jag behöver för att växla upp ännu ett steg. Staven och effektmätningen kan hjälpa mig till det, säger Lina Korsgren.

Alla vill knuffa ned den som är på toppen.

För att undvika att bli just nedknuffad så har den dubbla Vasaloppsvinnaren, Lina Korsgren tagit hjälp av ny teknik. Nu under sommaren åker hon rullskidor och stakar för fullt runt vägarna i Falun. I handen har hon ett speciellt handtag som mäter effekten i stakningarna. Det är ett handtag som kan monteras på vilken stav som helst.

Vasaloppet

–  Handtaget är lite tjockare än ett vanligt handtag, men jag ser det bara som en fördel för då behöver man inte krama staven lika hårt, säger Lina Korsgren till SVT Sport.

Effekt benämns som Watt. Och inspirationen till att börja mäta effekt i stavtagen kommer från cykelsporten. Att mäta effekt är något som gjorts länge och nitiskt inom just cykel.

Från cykelsporten och in i skidsporten kommer nu tränaren Mattias Reck. Hans mål är att få ut mer effekt ur Korsgren och några andra elitåkare i längdskidor.

– Det är definitivt svårare att jobba med skidor än med cykel. I cykel sitter alla fast i pedalen så då det är inte lika mycket teknik. Men jag är expert på uthållighet och kan inte åka skidor själv, det kan vara bra att säga. Haha. Jag blir själv väldigt imponerad av Lina. Vilken kraft och tajming hon har, säger Reck till SVT Sport.

Svenskt studentprojekt

Produkten är framtagen av några före detta studenter vid Chalmers Universitet.

Handtaget skickar data, via bluetooth, till en mjukvara som sedan analyseras vid en dator eller mobiltelefon. Reck är en rutinerad tränare inom cykel men nybörjare inom längdskidor och därför lär han sig fortfarande att analysera informationen tillsammans med en av grundarna av produkten.

– Duktiga åkare kan verkligen utnyttja staven då det går fort, för då har du väldigt lite tid på dig att skapa kraft. Vid en spurtuppgörelse, då åkaren lagt i den största växeln, så kan vi se skillnad på de som kan åka riktigt snabbt och de som åker ganska snabbt, menar Reck.

Graferna som läses av visar på kraftkurvor för den tiden då staven är i marken. Samarbetet mellan Korsgren och Reck är i sin linda, så det är för tidigt att uttala sig om konkreta resultat än. Men Reck ser resultat med de längdskidåkare som han jobbat med under en längre tid. Max Novak gjorde succé i skidspåren denna säsong och vann ungdomscupen i långloppsvärldscupen Ski Classics. Det är just Novak som varit inkörsporten till längdskidsporten.

– Jag kom in i detta via Max Novak som lyssnade på mig när jag höll ett föredrag. Han undrade sen om man inte kunde applicera det här också inom skidor. Jag var tveksam från början men gav med mig. Sen hade han en lyckad säsong. Det gav ringar på vattnet, säger Reck.

Handtagets effekt testas bland elitåkare

Handtaget är just nu endast i bruk för en begränsad skara människor och åkare. Men Korsgren tror absolut att det här inte bara är något för henne som elitåkare.

– Det är ett väldigt bra träningsredskap. Jag vet att många elitmotionärer och motionärer använder stakmaskinen väldigt mycket. Så många är bekanta med Watt och vill köra högre och högre Watt. Om man skulle kunna få ut det i skidspåret också, det tror jag många skulle gå igång på, avslutar Lina Korsgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet