Magnus Ingesson, damtränare, säger att mycket är osäkert kring höstplaneringen för landslaget. Foto: Bildbyrån

Ingesson: ”Vi vet ingenting om tävlingssäsongen”

Uppdaterad
Publicerad

Var ska skidlandslaget träna under coronakrisen? Hur blir det egentligen med säsongen i vinter?

På måndag inleds säsongens första landslagsläger i Torsby. Därefter finns ingen klar planering.

– Vi vet ingenting om läger eller något om tävlingssäsongen, säger damtränaren Magnus Ingesson.

De svenska skidstjärnorna är vana vid ordning och reda med sedan länge förberedda och planerade läger inför säsongen. Nu har coronapandemin skapat flera frågor, men få svar.

Klart är att premiärlägret inleds på måndag i Torsby, flera veckor senare än normalt. Därefter är det mer osäkert. I planeringen finns exempelvis ett höghöjdsläger i franska Font Romeu mellan den 7 och 29 september.

Nu är det osäkert om det lägret blir av.

– I våras tänkte vi att det nog har blåst över till säsongen. Men nu börjar vi närma oss hösten och det är fortfarande inte lugnt i Europa, säger Ingesson.

Alternativet är två olika lägerperioder där landslagsledningen väljer mellan fem olika orter i Sverige.

Därefter fortsätter osäkerheten kring lägerplaneringen ända fram till tävlingspremiären i november – om det blir någon premiär och tävlingssäsong.

REPORTAGE: På hemmaplan med Frida Karlsson (5 juni 2020)

Olika planer

– Vi måste fokusera på att det blir en säsong och att det blir höstläger. Annars blir det för mycket att jobba i ett vakuum utan att ha riktning, säger Ingesson.

Han berättar också om tankarna inför en osäker tävlingssäsong som ska krönas med ett VM i Oberstdorf mellan 22 februari och 7 mars.

– Visst, det finns en farhåga. Hur blir detta? Men vi måste jobba utifrån en säsong och ett VM och sedan bygga utifrån detta.

Magnus Ingesson betonar samtidigt vikten av att inte riskera åkarnas hälsa. Riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten samt direktiven från landslagets egna läkare betyder mycket:

– Vi vill inte riskera att få in viruset i gruppen. Det kanske kommer ändå. En del blir ju riktigt sjuka. Detta är en svår sits.

”Lugna”

Landslagsåkaren Jennie Öberg blev sjuk i covid-19 i våras och fick läggas in på sjukhus. Hon har sedan dess avslutat sin karriär, på grund av bristande motivation att satsa vidare.

Är åkarna rädda?

– De är inte speciellt oroliga och är generellt lugna. Det pratas inte jättemycket om det. Men det kan bli annorlunda om man åker på läger och om någon blir förkyld – vanligt förkyld. Då kan det bli mer hysteri, säger Magnus Ingesson.

Efterlängtat läger

En vanlig vår och sommar innehåller flera landslagsläger. Men inte i år. Den här sommaren har åkarna fått träna hemma, ensamma eller tillsammans med sina klubbar.

I stället är det landslagstränarna som har fått åka runt i landet för att hälsa på åkarna i deras hemmiljöer.

Det har lett till ett mer individuellt upplägg, vilket gett åkarna mer tid att jobba med detaljer i sin egen träning.

– Men nu är det många som tycker att det blir skönt att äntligen kunna åka på första gemensamma lägret. Exempelvis tycker Charlotte (Kalla) att det ska bli bra. Hon har varit mycket själv och har börjat sakna att möta och träna med de andra. Det är viktigt att vi har en verksamhet tillsammans.

ARKIV: Här tränar skidstjärnorna tillsammans igen i Piteå (24 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.