• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Falk om vikthetsen: ”En tjej som är 15 år ska inte jämföra sig med oss”

Uppdaterad
Publicerad

Det norska skidförbundet har uppmanat sina åkare att tänka efter innan de visar upp sina kroppar på sociala medier. Längdlandslagets Hanna Falk försöker att tänka till när hon postar bilder men tycker att det är en balansgång.

– Har man tränat 800 timmar om året i 15 år får man en vältränad kropp. Men det är viktigt att en tjej som är 15 år inte ska jämföra sig med oss som har tränat så många år, säger hon till SVT Sport.

SVT Sport har redan uppmärksammat att det norska skidförbundet uppmanat sina åkare att tänka efter innan de visar sina kroppar på sociala medier. Anledningen är för att unga inte ska influeras och tro att de ska behöva se ut som elitidrottarna.

– Vi har bett våra topputövare att göra ett medvetet val med tanke på att de är förebilder för en del yngre utövare, sa Brit Baldishol, utvecklingchef på norska skidförbundet.

Längdlandslagets Viktor Thorn tycker det är bra att vikthetsen uppmärksammas. Samtidigt menar han att om det skulle komma en liknande anvisning till utövarna i det svenska landslaget, så skulle han vilja skifta fokus från hur en person ser ut och hur mycket någon väger.

– Jag vill att det ska vara mer fokus på att leva hälsosamt, må bra och äta bra. Jag tänker mest på att jag vill visa upp mitt liv, min vardag. På det sättet undviker jag bara träningsbilder, säger Viktor Thorn till SVT Sport.

”Försöker tänka till”

Landslagskollegan Hanna Falk tänker redan efter innan hon postar bilder i sociala medier.

– Jag tror absolut att man måste vara införstådd med vilka konsekvenser det kan få om man postar vissa bilder. Man bör tänka till, det försöker jag själv göra. Jag försöker tänka att jag är en förebild och att jag kan påverka unga, säger Falk till SVT Sport.

Skidskytten Hanna Öberg resonerar på liknande sätt.

– Jag vill ju gärna vara en förebild, en sund förebild för unga. När du är inne på sociala medier, oavsett om det är idrottare eller andra, så är det lätt att få en bild av ett sorts ideal. Jag tror det är bra att visa upp vad som är verkligheten. Många väljer bilder där de ser mest vältränade ut. Men jag tror det är bra att få fram vad som är verklighet. Jag har ofta kläder på mig på mina bilder, och jag försöker verkligen vara en sund förebild på i de frågorna, säger Öberg till SVT Sport.

Hur mycket tänker ni som förebilder här i Sverige på vad ni lägger upp på sociala medier?

– Det är lätt att få intryck av att det är ett perfekt liv man lever som elitidrottare, men det är långt i från det. Det är väl det som är knepigt också. Det är inte alltid lika motiverande att lägga upp när du inte är på topp. Det är ett dilemma ändå. Jag kan inte stå och predika heller för att jag gör det perfekt. Är man en förebild bör man tänka på hur man framstår, säger Öberg.

Svår balansgång

Viktor Thorn menar att det inte går att dölja hur man ser ut.

– Man kan inte lägga upp vad som helst. Men jag försöker att inte dölja för mycket av vem jag är. Våra kroppar är dock våra verktyg så det är lite knepigt ibland. Är det varmt ute så är det automatiskt mindre kläder, säger Thorn.

Hanna Falk håller med om att det är svårt.

– Det är en svår balansgång. Det är också skillnad på bilder och bilder. Jag står ju för att jag är vältränad och stark och älskar min idrott. Men att spela på sin kropp och lägga ut allt för lättklädda bilder tror jag bara är onödigt, säger hon.

– Samtidigt går det inte att komma ifrån, har man tränat 800 timmar om året i 15 år och är 30 år gammal, får man en vältränad kropp. Men jag tror att det är viktigt att en tjej som är 15 år inte ska jämföra sig med oss som har tränat så många år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.