Från löpband till asfalt – så undviker du skador

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det fyra veckor kvar till Göteborgsvarvet, Sveriges största motionslopp och en av många asfaltslopp under sommarhalvåret.

Oseedat vände sig till hinderlöparen Charlotta Fougberg för tips på hur man undviker skador när man växlar underlag.

1 Öka asfaltsträningen successivt. Börja med att jogga din vanliga asfalts-fria runda och gå en raskare promenad på asfalten. Eller hitta en runda som blandar stig och asfalt. Det är viktigt att du inte kör direkt på asfalten utan ökar successivt.

2. Stärk upp musklerna runt knät. På gymmet finns det många olika maskiner du kan använda men kom ihåg att det är ganska statisk träning. Mycket kan du göra med en pilatesboll istället. För att få upp stabiliteten i knäna tror jag att det är väldigt viktigt att köra ett ben i taget och inte båda samtidigt.

3. Använd bra skor. Det är viktigt att du har är en sko som du känner sitter bra på foten. Ska du nöta många mil ska det vara en stabil sko – och då är det också väldigt viktigt att du kör fotstyrka.

Det har varit väldigt inne med extremt lätta skor, vissa säger att det är bra med ett lättare löpsteg, men det är väldigt stor skillnad nu jämfört med förr i tiden. Det fanns inte så mycket asfalt förr i tiden.  Det finns de som klarar av att sätta på sig ett par lättviktsskor på asfalt och bara köra, men majoriteten klarar det inte.

Charlotta Fougberg är en medeldistanslöpare från Göteborg som specialiserat sig på 3000 meter hinder. I fjol tog hon EM-silver på distansen. Hon kommer att återkomma med fler löpartips på Oseedat inom kort!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.