Träna pilates som VM-löparen Annelie Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Maratonlöparen Annelie Johansson är en av Sveriges bästa löpare. Hon tränar pilates två gånger i veckan för att bli en bättre löpare. Här visar hon sina fem favoritövningar.

Innan du sätter igång:

Tänk på att det är viktigt att göra rätt när du tränar pilates. Arbeta med korrekta positioner och ha de djupa inre magmusklerna, ”bältet”, påkopplade i varje övning. Jobba med en stolt position och hållning och andas långsamt in och ut. Andningen ger sig på sikt… Utför övningarna lugnt och metodiskt, ungefär 8-10 repetitioner per övning.

1. Pilbågen (variant av Spinal rotation) – ökar rörlighet i bröstrygg. Håll höften stilla, överkroppen ska arbeta.

Bra för löpningen för att: Övningen öppnar upp din bröstkorg vilket gör att du kan andas in mycket lättare när du springer.

2. Swan dive – tränar rörlighet och bröst/rygg. Lyft ej högre än att det känns bekvämt för ryggen, det ska ej kännas i ländryggen.

Bra för löpningen för att: Den stärker ryggen vilket hjälper dig att hålla uppe ryggen när du springer. Även den hör övningen öppnar upp dina bröstmuskler och gör det lättare att andas.

3. Shoulder bridge – ligg på rygg, spänn sätet, baksida lår och utveckla övningen genom att lyfta ett ben I taget.

Bra för löpningen för att: Övningen aktiverar och jobbar med ditt säte, stora muskler som du använder när du springer.

4. One leg circle – ligg på rygg och rotera ett rakt ben upp i luften. ”Måla taket” och rotera varje ben åt båda hållen.

Bra för löpningen för att: Övningen förbättrar höftrörligheten som hjälper dig ta ut dina löpsteg mycket bättre. Det hjälper dig att springa snabbare.

5. Rolling like a ball– forma ryggen som ett C i en statisk position. Övningen mjukar upp rygg och jobbar med inre magmsuklerna.

Bra för löpningen för att: En stel rygg kan vara jobbigt när du springer långt. Därför är det bra att vara mjuk och kunna jobba följsamt med kroppen när du springer.

Lycka till!

Annelie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.