Foto: SVT

Uhrbom: ”Går det för fort kan det hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol fick Fredrik Uhrbom stora rubriker efter att ha kollapsat på 10 000 meter i Finnkampen. Inte minst eftersom han i intervjuer efteråt berättade att han gick på kräftskiva efter loppet. I helgen är det dags att försvara de svenska färgerna igen – på 5 000 meter.

Fredrik Uhrboms kollaps på 10 000 meter i Finnkampen förra året fick stor uppmärksamhet. De otäcka tv-bilderna visade hur nervsystemet slogs ut och hur han inte kunde kontrollera benen – trots att han kämpade allt han kunde.

Faktum var att Uhrbom inte tog sig i mål, utan blev utburen från Stockholm Stadion på bår.

Finnkampen

– Jag försökte att med händerna styra benen så de skulle fortsätta att springa – man tappar helt kontrollen av underkroppen, berättade Uhrbom efteråt.

I år, när Finnkampen avgörs i Helsingfors, är han tillbaka. Men nu är det 5 000 meter som gäller.

– I år springer jag bara hälften så det borde jag klara, säger Uhrbom och skrattar.

– Faktum var att jag fick välja, eftersom de hade svårt att få ihop folk på 10 000. Men det är 5 000 jag satsat mest på i år så jag valde det.

Men Sverige har fortfarande en vakant plats på 10 000 meter...

– Ja, ”Musse” (Mustafa Mohamed, anm) ska ha den, om han inte blir pappa. Så vi får se. Om han inte dyker upp ligger jag väl illa till...

Vad tror du om 5 000-metersloppet då?

– Just på 5 000 meter är det väldigt jämnt, det kan gå hur som helst. Finländarna har en kille som vill springa fort, och jag vill springa fort. Men de har även en som vill springa långsamt och det har vi också... Så det är helt öppet faktiskt, vem som helst kan vinna och vem som helst kan komma sist. Det är kul.

Tror du att de svenska herrarna kan försvara totalsegern från i fjol?

– Ja, det tror jag, absolut.

Sedan Finnkampen i fjol har Uhrbom hållt sig skadefri och tränat på. Faktum var att årets stora mål var friidrotts-EM i Zürich.

– Jag tränade för maraton, med sikte på EM. Men när det var dags att kvala kände jag inte för att springa maraton. Så då började jag springa 10 000 igen, sedan 5 000 och nu sista loppet sprang jag faktiskt 1 500 meter. Jag tröttnade på att springa långt.

Det låter som att du har svårt att bestämma dig?

– Nej, men jag kände inte för att springa maraton. Det är rätt jobbigt. Det krävs en del. Så jag ställde in samma vecka som jag skulle springa Stockholm Marathon.

Hur har du laddat upp inför årets Finnkamp?

– Fokus var först och främst på SM, men nu är säsongen slut och detta är sista loppet så man gör ingenting, man försöker bara bibehålla formen. Jag springer lite hundringar på Stadion men det är inte så mycket man kan göra, bara hålla kvar formen.

Och du kommer inte drabbas av en kollaps igen...?

– Det som hände förra året var en allmän utmattning, nervsystemet la av... Går det för fort kan det hända igen. Men jag tror inte det, det blir nog mer taktiklopp på 5 000 meter.

I fjol gick du på kräftskiva samma kväll som loppet, blir det samma upplägg i år?

– Jag har fått en inbjudan till samma kräftskiva faktiskt, problemet är bara att det är i Stockholm och jag är i Helsingfors. Det blir svårt att kombinera. Det var inte så svårt i fjol, när tävlingen gick i Stockholm och kräftskivan var fem miunter från Stadion... Det blir en tuff kombination i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet