Jack Hermansson (vänster) har en speciell motståndare framför sig i natt i amerikanen Sean Strickland (höger). Foto: Bildbyrån/TT

Jack Hermansson inför mötet med Sean Strickland: ”Han är lite smågalen”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en huvudmatch i UFC väntar för världssexan Jack Hermansson från Uddevalla.

Men nattens match mot amerikanen Sean Strickland lär inte likna något som svensken tidigare varit med om.

– Han är lite smågalen, säger ”The Joker” till SVT Sport.

Strickland, rankad sjua i världen bland utmanarna till mästarbältet i mellanvikt, är en kontroversiell figur.

Dels för sin stil inuti oktogonen, där han pratar enorma mängder trash-talk till sina motståndare, dels för sina uttalanden vid sidan av.

Till exempel att han skulle ”bli glad om han dödade en motståndare”, att han haft en ”nazistisk fas” under sin uppväxt, eller när han nyligen twittrade att han skulle ”känna sig misslyckad som man om han fick en homosexuell son”.

Svenske Jack Hermansson är i sin tur en av de fajters i UFC som är mest omtyckta. Han anser att uttalandena är skadliga för den allmänna bilden av MMA, och hoppas själv vara en positiv förebild.

– Den här sporten har alltid varit kontroversiell eftersom vi slåss med väldigt få regler. När MMA-fajters säger sådana saker som han har gjort, det hjälper inte bilden av oss. Jag önskar verkligen att folk vore mer försiktiga med den typen av uttalanden. Vi måste påminna folk om att de flesta inte är som Sean. Personligen vill jag representera den här sporten på ett bra sätt, säger han till mmafighting.com.

”Säger många opassande saker”

På SVT Sports fråga hur han skulle beskriva Sean Strickland svarar han:

– Fajtermässigt är han väldigt duktig och har varit med länge. Han började i UFC 2014, har 24-3 i matchfacit och är obesegrad som mellanviktare. Han sätter hög press på de han möter. Som person är han kontroversiell och säger många opassande saker. Han är lite smågalen.

Han pratar mycket med sina motståndare under matcherna. Hur har du förberett dig för det?

– Det kan bli en speciell upplevelse så det gäller att jag fokuserar på min uppgift. Vi har faktiskt prövat det på träningen där jag har bett folk härma honom och snacka skit under sparringen. Det är irriterande, men så länge jag är beredd på det kommer det nog inte att rubba mig.

”Etablerad som ett stort namn”

Nattens fajt i Las Vegas blir ”The Jokers” fjärde huvudmatch i UFC. En siffra som bara Alexander Gustafsson kan matcha av svenska MMA-fajters.

– Det känns skitkul att UFC ser att man är en toppfajter i viktklassen. Det känns som att de uppskattar mig och att jag har etablerat mig som ett av de stora namnen. Sedan får man lite extra betalt också och det skadar aldrig.

Jack Hermansson har gått 28 proffsmatcher i MMA och vunnit 22 av dem.

ARKIV: Galna scener när världsmästaren återvänder hem: ”Total eufori” (29 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.