Sadibou Sys match i helgen är en av de största en svensk MMA-fajter någonsin varit inblandad i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sadibou Sys match i helgen är en av de största en svensk MMA-fajter någonsin varit inblandad i. Foto: SVT/PFL

Sadibou Sy kan skriva svensk MMA-historia – och vinna elva miljoner: ”Lyckligt lottad”

Uppdaterad
Publicerad

Han är bara en seger i från att bli världsmästare och vinna prissumman på cirka elva miljoner kronor.

Natten mot lördag kan Sadibou Sy, 35, skriva svensk MMA-historia.

– Jag känner mig extremt lyckligt lottad som är i den positionen jag är i, säger han till SVT Sport.

Stockholmaren Sadibou Sy har redan tre VM-titlar som kickboxare och ytterligare en i thaiboxning på meritlistan. Debut som MMA-proffs gjorde han 2013 och nu har han tagit sig hela vägen till final i den amerikanska organisationen PFL (Professional Fighters League).

PFL har ett, inom kampsporten, sällsynt upplägg med grundserie och slutspel. Om Sy nu vinner finalen i New York, och tar sin fjärde seger inom loppet av ett halvår, belönas han med prissumman på en miljon dollar (närmare elva miljoner kronor). Utöver det får de tävlande också betalt en baslön för varje enskild match.

– Jag började aldrig fajtas för pengarna utan har alltid bara jagat titlar och velat se hur långt jag kan ta det här. Med det sagt är det mycket pengar som står på spel och det hade hjälpt mig att kunna fokusera ännu mer på min karriär utan att tänka på det ekonomiska, för jag är långt i från klar. Jag fortsätter att utvecklas och blir bara bättre och bättre, säger Sy till SVT Sport.

”PFL är näst störst i världen”

Alexander ”The Mauler” Gustafsson har visserligen gått tre titelmatcher i UFC, världens största MMA-organisation, men lyckades aldrig vinna titeln.

Om Sadibou Sy vinner PFL-bältet vore det den största MMA-titeln en svensk någonsin har tagit hem.

– UFC har funnits mycket längre, men PFL har vuxit extremt fort och anses av väldigt många vara den näst största organisationen i världen.

I januari i år köpte han och flickvännen varsin enkelbiljett till Las Vegas där de bosatte sig för att Sy skulle kunna ta träningen och karriären till nästa nivå. Sedan dess har svensken vunnit tre raka matcher och i juli tog han karriärens tyngsta seger när han besegrade kanadensaren Rory MacDonald, som tidigare utmanat om världsmästarbältet i UFC.

”En match från bältet”

Sy har ett matchfacit på totalt tolv segrar, sex förluster och två oavgjorda. Han ställs mot amerikanen Dilano Taylor som har ett facit på tio segrar och två förluster.

– Han kommer från en liknande bakgrund som mig. Han är också en lång, stående fajter som gillar att fajtas på distans. Stilmässigt tror jag inte att han kommer att göra något som jag inte har stött på tidigare. Med det sagt förväntar jag mig att han kommer att komma förberedd.

Det här blir din fjärde match på ett halvår. Hur känns kropp och knopp?

– Det är påfrestande så klart, man är inte alltid supersugen att kliva upp på morgonen för att träna två-tre pass, sex dagar i veckan. Men jag faller alltid tillbaka på att jag känner mig så lyckligt lottad. Jag gör någonting jag verkligen älskar och som jag har drömt om att få göra. Det är lite lättare att kliva upp på morgonen när jag vet att det bara är en match kvar för att vinna bältet, säger Sy.

Matchkort: PFL 10 i New York

Huvudkort:

Titelmatch i lättvikt (damer): Kayla Harrison-Larissa Pacheco

Titelmatch i fjädervikt: Brendan Loughnane-Bubba Jenkins

Titelmatch i tungvikt: Ante Delija-Matheus Scheffel

Titelmatch i lättvikt: Stevie Ray-Olivier Aubin-Mercier

Titelmatch i weltervikt: Sadibou Sy-Dilano Taylor

Titelmatch i lätt tungvikt: Rob Wilkinson-Omari Akhmedov

Fjädervikt: Marlon Moraes-Sheymon Moraes

Underkort:

Fjädervikt (damer): Julia Budd-Aspen Ladd

Lättvikt: Natan Schulte-Jeremy Stephens

Weltervikt: Magomed Magomedkerimov-Gleison Tibau

Flugvikt (damer): Dakota Ditcheva-Katherine Corogenes

Lättvikt (amatör): Biaggio Ali Walsh-Tom Graesser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.