Efter motgångarna i VM hoppas Isak Gifting på ett lyft i höst. Foto: DIGA PROCROSS

Kvalfylld Isak Gifting vill vända trenden

Uppdaterad
Publicerad

Förra säsongen: succéinhopp och två pallplatser i motocross-VM. Årets säsong: fabriksförare (heltidsproffs) men långt från prispallen.

Isak Gifting fick en dröm att gå i uppfyllelse när han skrev på fabrikskontraktet med GASGAS-teamet inför årets VM-säsong.

Men en blygsam 15:e plats i tabellen halvvägs in i serien ingick inte i 20-åringens planer.

– Det blev absolut inte som jag tänkt mig i år, säger Isak Gifting till SVT Sport.

Två sjundeplatser är de bästa heatresultaten för Gifting i MX2-klassen hittills i år. Årets serie är tveklöst det tuffaste på många år. Ett mästerskap där maxåldern är 23 år. Framtidens storstjärnor vässar armbågarna och mitt i ”getingboet” finns Gifting från Grycksbo i Dalarna.

– Jag har inte varit ett med hojen i år. Tyvärr blev jag skadad (foten) inför premiären i Ryssland så det blev ”punktering direkt”, konstaterar han.

Förra säsongen fick Gifting de svenska crossfansen att hoppas på något stort igen med imponerande fart i MX2. Han fick chansen att ersätta en skadad förare och succén var ett faktum. Gifting radade upp topp 10-resultat med en andra och en tredjeplats som bästa noteringar. Efter säsongen flyttade han till Tyskland där teamet har sin bas. Allt för att kunna förbereda sig inför årets säsong som heltidsproffs.

– Det är klart att det blev en omställning och det kan vara tufft ibland. Jag lever och andas motocross tjugofyra timmar om dygnet. Nu måste jag försöka vända trenden.

”Verkligen inte fått ut det jag vill”

Tidskvalen som avgör startpositionen på grinden har varit Giftings stora dilemma i årets VM-serie. Med få undantag har han tvingats starta från dåliga positioner.

– Jag vet inte riktigt varför det blivit så. Men jag har verkligen inte fått ut det jag vill på hojen. Jag måste också bli bättre på att köra på ”hårdbana” (jordbana).Det är så frustrerande.

Gifting har försökt att ändra på inställningarna på sin maskin. Att hitta det där lilla extra som ger honom chansen att utmana de bästa i klassen. Det är bl.a chassidetaljer som teamet laborerat med. Stallkamraten Simon Langenfelder leder den inbördes kampen mellan de båda fabriksförarna. Tysken har 6-3 i ”matchen i matchen” och ligger på tiondeplats i serien. Men Isak har gjort kampen jämn på slutet.

– Det är många poäng kvar att åka om, tack och lov. Jag är övertygad om att det vänder till det bättre.

Lag-VM blir en värdemätare

25-26 september avgörs lag-VM i Mantova, Italien. I det svenska laget ingår även Alvin Östlund och Ken Bengtsson. Flera nationer kommer inte till start med sina bästa förare då tävlingen körs mitt under den senarelagda VM-säsongen.

– Även om det kanske inte blir det bästa startfältet ser jag fram emot att köra lag-VM. Det blir en bra värdemätare.

På söndag fortsätter VM-serien på Sardinien. Mästerskapet avslutas i Mantova med dubbla tävlingar 7:e och 10:e november.

ARKIV: Isak Gifting om framtiden och den ökade pressen efter framgångarna (13 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.