– När jag ”har det” så är jag en av de bästa i Sverige, säger Milton som är en av få kvinnliga utövare i en mansdominerad sport.
Som tolvåring fick hon chansen att bli skjutsad runt Mantorp Park av den dåvarande svenska mästaren Filip Backlund. Sedan den dagen har hon varit fast.
– Han kände väl att det var en lätt och följsam tjej – så han kunde ju ladda på rätt så bra. Jag trodde ju att hon skulle ha gjort i byxorna när hon kom, säger hennes pappa Niklas Milton som driver en restaurang i Linköping och som under den tiden, tillsammans med sin fru, jobbade med STCC-tävlingarna.
– Men det var det häftigaste hon hade varit med om. Då var det något ljushuvud som kläckte att hon skulle vara med själv, sen så har det bara fortsatt, fortsätter pappa Milton.
Landade på huvudet – ”hjälmen sprack”
Som förare är Aurore Milton snabb och orädd, på gott och ont. Under sin första säsong som junior kraschade hon i samtliga tävlingar. För några år sen tog hon sig upp på elitnivå, idag kör hon i en av två elitklasser – Superstock 600, där det har blivit en pallplats på SM för två år sen.
Förra säsongen skulle hon ta nästa steg, men säsongen förstördes redan innan den hade börjat. På en försäsongsträning i Spanien körde hon för snabbt på en regnig bana.
– Jag kom in i en kurva och gasade på för tidigt – och så fick jag en så kallad highsider – det släpper och sen fattar det grepp igen. Hojen kastades runt sig själv och jag landade på huvudet och hjälmen sprack, berättar hon.
Brutit nyckelbenet fem gånger
När hon vaknade låg hon på sjukhuset med en hjärnskakning och ett brutet nyckelben. Det var femte gången i ordningen som nyckelbenet bröts – något man får räkna med som roadracingförare.
Drygt ett år senare är hon nu tillbaka helt skadefri och revanschsugen. SM inleds i morgon med deltävlingar på Anderstorp i Småland.
Roadracing i Sverige
Svenska mästerskapet körs i två klasser:
Superstock 600 – med motorcyklar på 600 cc
Superbike – med motorcyklar på 1000 cc
Sporten kräver ett bra väglag och säsongen i Sverige kommer inte igång förrän sent på våren. Många åkare tävlar och tränar också utomlands.
SM avgörs i år genom fyra deltävlingar som i sin tur är uppdelade på två tävlingsdagar.