Niki Lauda begravdes i Wien i dag. Foto: TT.

F1-eliten och politiker på Laudas begravning

Uppdaterad
Publicerad

F1-legendaren Niki Lauda, som gick bort förra veckan 70 år gammal, fördes i dag till den sista vilan i Wien. På kistan var hans röda hjälm från racingtiden placerad.

Arnold Schwarzenegger och Österrikes president Alexander Van Der Bellen var bland gästerna vid formel 1-legendaren Niki Laudas begravning i Stefansdomen i hemstaden Wien.

I kyrkan, vid den privata ceremonin, läste Laudas tidigare stallkamrat i McLaren, Alain Prost, ur Gamla Testamentet i Bibeln. Den regerande världsmästaren Lewis Hamilton, som Lauda lockade över till Mercedes, deltog också. Även Jackie Stewart, som var samtida med Lauda, och Nico Rosberg var på plats, skriver internationell press.

”Jag vet att du tittar ner på oss med avtagen hatt. Jag saknar dig, vi saknar dig verkligen och jag hoppas att vi gjorde dig stolt i dag, skrev Hamilton på Twitter efter segern i Monte Carlo i söndags, en seger som tillägnades Lauda. Han körde loppet i en specialdesignad hjälm med Laudas färger och namn på. Britten var klädd i svart, svarta solglasögon, och hade en svart hatt med en fjäder under ceremonin.

Österrikes avgångne förbundskansler höll tal

Även Hamiltons stallkamrat i Mercedes, Valtteri Bottas, närvarade.

Under förmiddagen kunde supportrarna,  som uppskattades till 2000 i regnet, defilera förbi Laudas kista för att ta ett sista farväl av F1-stjärnan som avled i förra veckan, 70 år gammal. Den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz, 32, höll ett kort tal – bara dagen efter att han avgått i turbulensen efter ”Ibiza-filmen”. 

Niki Lauda blev F1-världsmästare första gången 1975. Österrikaren kraschade på Nürburgring året därpå och drabbades av allvarliga brännskador i huvudet. Trots den svåra kraschen som var nära att ta hans liv återvände han mirakulöst till racingen efter bara några veckor och vann VM två ytterligare gånger, 1977 och 1984.

Filmen ”Rush” från 2013 tog upp Laudas rivalitet och vänskap med James Hunt. Den hade också ett stort fokus på kraschen 1976 och Laudas kamp för att ta sig tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.