Felix Rosenqvist hoppas dra fördel av de annorlunda förutsättningarna för årets Indycar Foto: TT

Felix Rosenqvist: ”Tror det kommer gynna mig”

Uppdaterad
Publicerad

Träning, kval och race – allt på samma dag.

Ett speciellt upplägg väntar Indycarförarna när säsongen drar igång i juni.

– Jag tror det här upplägget faktiskt kommer gynna mig rätt mycket, säger Felix Rosenqvist till SVT Sport.

För att kunna starta Indycarsäsongen blir tävlingshelgerna komprimerade med träning, kval och själva loppet på samma dag. En utmaning som Felix Rosenqvist tror kommer passa honom bra.

– När folk får jättemycket träning så kanske inte jag är den som är bäst, men när man blir inslängd snabbt i en situation så brukar jag kunna kliva ur det rätt snabbt och lista ut hur jag behöver köra och så där. Så jag tror det här upplägget faktiskt kommer att gynna mig rätt mycket, säger han till SVT Sport.

”Kommer bli att bita ihop till 100 procent”

Indycar startar i Texas den 6 juni och det blir första gången på sex månader som Rosenqvist ska sitta i en Indycar-bil och köra. Och med minimala förberedelser i bilen kommer det bli fysiskt tufft för förarna när det är dags för race.

– Det är extremt tungstyrt i ratten och nacken blir oftast väldigt trött. Även fast du tränat hårt så kan de musklerna aldrig riktigt tränas upp om man inte sitter i en bil, så det kommer bli att bita ihop till 100 procent, säger han.

Även möjligheterna att förbereda sig på bästa sätt på banan begränsas. Vanligtvis kan teamen ägna timmar åt att analysera data och diskutera med förarna vilka justeringar på bilen som behövas göras. Ett arbete som nu får ske på minuter och som kommer göra att förarna inte är lika samspelta med sina bilar.

– Man får ha lite större respekt för det än man har vanligtvis. På den träningstimmen vi har kan man kanske inte köra fullt direkt, utan bygga upp känslan långsamt och försöka se att man måste ta sig igenom hela dagen, säger Rosenqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.