Felix Rosenqvist (vänster) och Marcus Ericsson (höger) gör sina tredje säsonger i Indycar. Största frågan är kanske vilken förare som får fira med mjölk som vinnare av klassikern Indy 500. Foto: felixracing.se och Bildbyrån

Guide: Allt du behöver veta inför Indycar

Uppdaterad
Publicerad

Världen största enskilda tävling sett till publik.

Hastigheter upp mot 370 km/h.

Två svenskar deltar.

Här är allt du behöver veta inför Indycar.

Vad

Formelbilserien Indycar. 17 tävlingar mellan 18 april och 26 september. Loppet Indy 500 är som alltid säsongens höjdpunkt och körs den 30 maj.

Säsongsstart

Säsongsstarten har skjutits upp flera gånger. Premiären skulle egentligen ha skett i St Petersburg, Florida, den 7 mars. Startdatum blir nu i stället 18 april klockan 21.30 svensk tid och på Barber Motorsports Park i Birmingham, Alabama.

Tv

Indycar sänds på Viaplay.

Banor

Körs på både ovaler, traditionella banor och stadsbanor.

Förare och stall

14 stall och 33 förare. Till skillnad från Formel 1 har stallen olika många förare, i år från en upp till fem stycken. Långt ifrån alla förare kör alla tävlingar, en del ställer upp i några utvalda lopp och många ställer bara upp i Indy 500.

Indycar vs F1

Högre toppfart i Indycar. Men F1 håller högre fart över ett varv. Budget spelar större roll i F1 och i Indycar är bilarnas potential mer jämn. Alla har samma chassi och stallen väljer mellan två olika motorleverantörer, i F1 finns fler alternativ. Indycar tävlar bara i Nordamerika, F1 i flera kontinenter.

Svenskar

Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson kör för tredje året i rad. Landsmännen var i samma stall i fjol, Chips Ganassi Racing, och var lagkamrat med Scott Dixon, Nya Zeeland, som vann mästerskapet. Rosenqvist blev totalelva, Ericsson totaltolva. Rosenqvist blev förra året förste svensk sedan Kenny Bräck att vinna ett race.

Rosenqvist, som blev årets rookie 2019 som totalsexa, har inför den här säsongen bytt stall till storsatsande Arrow McLaren. Ericsson har belönats med flerårskontrakt i Ganassi.

I Indy Lights, underklassen till Indycar, kör 21-årige Linus Lundqvist.

ARKIV: Rosenqvist tog historisk seger

Favoriter

Nämnde Scott Dixon siktar på att tangera rekordet på sju Indycar-titlar, som sattes av legendaren AJ Foyt 1979. Främste utmanare är troligtvis Team Penskes Josef Newgarden, vinnare i två av de fyra senaste mästerskapen.

Kända namn

Före detta F1-förare, veteraner och släktingar till legedariska förare ingår i startlistan. Colombianen Juan Pablo Montoya, 45, har bland annat vunnit Indy 500 och några tävlingar i F1 på 90-talet. Romain Grosjean, med åtta pallplatser i F1, är rookie i år. Nykomling är även Nascar-ikonen Jimmie Johnson, 45, som vunnit Nascar sju gånger. I övrigt finns kända söner och barnbarn till välbekanta racingnamn som Andretti och Fittipaldi.

Kvinnor

Det är fortfarande stor slagsida på manliga förare i motorsport. Jämfört med F1 har dock Indycar haft fler kvinnor bakom ratten genom åren. I år ställer en kvinna upp. 32-åriga Simona de Silvestro kommer att köra Indy 500. Schweiziskan var med senast 2015.

Svensk historia

Kenny Bräck blev första och hittills enda svensk att vinna mästerskapet, 1998. Året efter vann han även Indy 500.

KLIPP: Vem är Kenny Bräck?

Indy 500

Största loppet är tveklöst klassikern Indianapolis 500. ”The Greatest Spectacle in Racing”, har körts sedan 1911. Drygt 80 mil (500 miles) på 200 varv i hastigheter upp mot 370 km/h. Prispengar på 15 miljoner dollar (nästan 130 miljoner kronor). Indianapolis Motor Speedway har plats för 250 000 sittplatser och ses som världens enskilt största sportevenemang sett till publik. På grund av pandemin var det noll åskådare i fjol. I år hoppas ägaren av Indycar, Roger Penske, på fullsatt.

Mjölkfirande

Varför firar Indy 500-vinnaren med mjölk? Traditionen har sitt ursprung i när 1933 års vinnare Louis Meyer bad om ett glas mjölk. Efter en ny seger för Meyer 1936 fotograferades han med ett glas mjölk och en företagare från mjölkindustrin krävde att vinnaren skulle fira med drycken. Traditionen fick dock inte fäste förrän 1956 och sedan dess har alla segrare firat med mjölk.

Läs mer om Indycar här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.