Max Verstappens stall, Red Bull, är i blåsväder. Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart: Världsmästarstallet bröt mot reglerna

Uppdaterad
Publicerad

I går blev Max Verstappen världsmästare i Formel 1 för andra året i rad. Nu är hans stall, Red Bull, i blåsväder. Men det är på grund av fjolårssäsongen där det står klart att man har brutit mot reglerna för kostnadstak inom F1.

Det har spekulerats i om Red Bull bröt mot kostnadstaket och spenderade för mycket pengar under säsongen 2021. Bland annat Mercedes-stjärnan Lewis Hamilton, som förlorade VM-titeln till Verstappen efter ett dramatiskt sista race, har ifrågasatt Red Bull.

– Om vi hade använt 300 000 pund på ett nytt golv eller fixat en vinge så hade det förändrat utgången av mästerskapet. Då hade vi kunnat konkurrera på ett bättre sätt, har Hamilton bland annat sagt.

Nu har det internationella bilsportförbundet Fia meddelat utfallet av deras granskning: Red Bull överskred budgettaket, men det är bara en mindre och inte en större förseelse. Man ska ha överskridit budgeten med under fem procent.

Det gör att påföljderna, som i dagsläget inte är fastslagna, inte lär vara så hårda. Det mesta tyder till exempel på att det inte kommer påverka det sportsliga resultatet från säsongen 2021.

Även Aston Martin bröt mot reglerna för kostnadstak, men där handlade det om ett formfel och inte att man har överskridit kostnadstaket.

Kostnadstaket var förra säsongen 145 miljoner dollar per säsong och det har nu sänkts till 140 miljoner. Nästa säsong kommer det att sänkas ytterligare.

KLIPP: Stor förvirring i förarrummet: ”Är jag världsmästare eller inte?” (10 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.