• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jonas Kruse.

Kruse: ”Bergkvist är inte ensam”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Bergkvist tvingas av ekonomiska skäl stå över nästa VM-deltävling i WRC2-klassen. SVT:s expert Jonas Kruse tycker att det är en beklaglig situation för svensk motorsports rallytalanger.

– Det är tråkigt, för Bergkvist gör det här bra. Han är regerande juniorvärldsmästare och har fått den här bilen och bra förutsättningar för att kunna driva sin satsning i WRC, men trots det så har han svårt att få ihop budgeten. Han kör bra och gör allting rätt, trots att han inte är riktigt bra förberedd, just också då på grund av budgeten. Det här är tufft och han är inte ensam om det här. Pontus Tidemand har fått chansen och kör WRC, men har svårt att gå vidare. Det är samma sak där. Man måste få upp intresset för rally, säger Kruse.

Och utvecklar.

– Svenskarna är minst lika bra som någon annan, Pontus har vunnit WRC och är världsmästare (WRC2) och Bergkvist vann junior-VM förra året. De är precis lika bra som i till exempel våra grannländer, Finland och Norge, att köra bil, men de svenska förarna tar sig inte ända fram. För till slut stupar de på att de inte får ihop pengarna, budgeten finns inte, näringsliv, sponsorer och samarbetspartner fattas, säger expert Kruse.

Bygga stjärnor nationellt

För att underlätta vägen ut på den internationella scenen för de svenska förartalangerna hoppas Kruse på ökad exponering av rally med svenska mästerskapet som grundpelare för att skapa intresse. Exponering krävs för att bygga stjärnor och därmed öka marknadsvärdet.

– Samarbetspartner ska ha en affärsnytta med sitt engagemang i sporten, det är förstås nyckeln till att få in dem till teamen och hos arrangörer. Att också upplevelsen på tävling med proffsiga arrangemang av både team och arrangörer tillsammans med lätt tillgängliga publikplatser, gärna några i ”stan”, är en annan viktig del.

På SM-nivå föreslår Kruse att man även bör se över antalet klasser och göra det enklare att förstå, kortfattat, färre svenska mästare och mera lättförståelig för publiken och media.

– Oerhört viktigt att SM blir bra, blir ännu bättre. Det har jobbats på det i många år och det är på väg åt rätt håll. Det behövs importörsteam som då kan locka till sig flera och större sponsorer. Då kan man ta sitt svenska team med sig ut i världen, sina samarbetspartners och där ha något att bygga vidare på för att sen ta sig hela vägen.

Kruse får medhåll av Emil Bergkvist

– Jag håller fullständigt med om att SM är en bra språngbräda. Sen vet jag inte exakt hur eller vad som måste göras men det måste hända något. Jag är orolig annars för alla unga talanger som kommer bakom, säger Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.