Värnamosonen Rosenqvist, som bor i racingmeckat Indianapolis under säsongen, är just nu i Sverige och berättar om planerna för nästa säsong som inleds i mitten av mars i Florida.
Om Formel 1 är störst i världen är Indycar störst i USA. Storloppet Indy 500 drar varje år 400 000 åskådare till just Indianapolis.
– Jag har lagt rookiesäsongen bakom mig och kan alla banorna. Farten var riktigt bra de tre, fyra sista racen av den förra säsongen. Jag fick ett helt annat självförtroende, även en halvbra helg var jag med topp 5.
Indycar körs på vanliga kurviga banor och ovalbanor där farten kan närma sig 400 km i timmen.
ARKIV: Se Rosenqvists krasch i Indycar (19 augusti 2019)
Jobbat på att förbättra sig på ovalbanorna
– Jag tror att jag har farten på de vanliga banorna att slåss om mästerskapet. Sedan har jag jobbat för att bli snabbare på ovalen. Att kunna kämpa om titeln och att vinna ett race är målet med nästa säsong. Jag hade två andraplatser och det är realistiskt att kunna vinna ett race den här säsongen, funderar Rosenqvist.
Till den här säsongen får Rosenqvist sällskap av Marcus Ericsson i stallet Chip Ganassi Racing. Två svenskar i samma stall är statistiskt på samma nivå som en mångmiljonvinst på Triss.
– Att två svenskar sitter i samma team finns ju knappt. Det känns kul även om teamet kommer att bli trött på att vi går runt och pratar svenska. Det är även bra för teamet att få in en till förare så att vi kan slåss med de andra teamen.
Hur står det till med prestigen och rivaliteten?
– Inget som jag tänker på. När man väl är på banan så struntar man vad det är för flagga på förarens overall, men det är klart att är det två svenska förare så vill man vara den bästa och båda är tävlingsmänniskor.
F1-tåget har troligen gått
Rosenqvist är fullt fokuserad på att köra Indycar men har inte släppt tanken på F1 även om chanserna är små.
– Det finns tre team man vill köra för: Mercedes, Ferrari och Red Bull, de enda teamen som kan vinna race. Du måste köra för ett toppteam för att kunna vinna. I indycar finns det sex, sju team som kan vinna race och mästerskap. I Indycar känner jag att jag kan vinna och att det är mer jämlika förutsättningar. Om jag fått en toppstyrning i F1 hade det nog varit bättre. Nu är jag 28 år gammal och F1-tåget kanske har gått även om allt kan hända men jag är nöjd där jag är nu.
Vilket lopp vill Rosenqvist helst av allt vinna då?
– Det är en barndomsdröm att vinna Indy 500, säger han.
DOKUMENTÄR: Bräck – Segern