Nästa år blir det stadslopp i Helsingborg med nya elbilar i STCC. Foto: STCC

STCC storsatsar – elbilar och stadslopp

Uppdaterad
Publicerad

STCC blir världsunikt 2023. Det första helelektriska nationella mästerskapet för touringbilar. Dessutom blir det stadslopp i Helsingborg till och med 2025.

– Bilindustrin går åt allt mer elektrifiering och vi kommer kunna bjuda på ännu mer underhållning och mer action för fansen. Det förklarar Micke Bern, vd för STCC för SVT Sport..

Bilracingserien STCC meddelade idag att man från och med nästa säsong kommer att köra hela mästerskapet med elbilar. Med 550 elektriska hästkrafter och mer svårkörda bilar hoppas STCC på miljövänligare, tätare och mer underhållande racing.

I och med årets STCC-säsong, som hade premiär i förra helgen, så tar alltså de bensindrivna STCC-bilarnas saga slut efter 26 år. Nu blir det bakhjulsdrivet, 0-100 km/h på under tre sekunder, 550 elektriska hästkrafter och toppfarter på bortåt 300 kilometer i timmen som ska locka publik, sponsorer samt nya bilmärken, racingstall och förare.

– Vi har presenterat en rendering på en Tesla modell 3 och vi har tolv stycken bilar som går i produktion den sista juni, förklarar Micke Bern. Förhandlingar med ett flertal bilmärken pågår och kommer att presenteras av STCC efter hand.

I samband med dagens presentation kring elektrifiering av STCC stod det också klart att racingserien nästa år kör ett stadslopp. Helsingborg kommer då att stå som värd för en av säsongens deltävlingar.

De nya tysta STCC-bilarna gör det möjligt att tävla i städerna. Helsingborg är första stad i kalendern där en helt ny stadsbana kommer att skapas centralt i hamnen. Redan nu är datumet klart: 16-17 juni 2023.

Vilka team som kommer att tävla med respektive bil avslöjas senare i år.

KLIPP: Robert Dahlgren dominerade i STCC-premiären (5 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.