Jenny Rissveds. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rissveds vill sänka svårighetsnivån på banorna

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drar världscupsäsongen igång för mountainbikecyklisten Jenny Rissveds, som för Dagens Nyheter nu berättar att hon vill att svårighetsgraden på banorna ska sänkas. ”Har man inte hundra procent koll, då kan det gå illa” säger hon till tidningen.

22-åriga Jenny Rissveds berättar i intervjun med Dagens Nyheter att hon tycker att svårighetsnivån på tävlingsbanorna bör säknas.

Det är framför allt minnena av konkurrenten Annefleur Kalvenhaars dödskrasch i augusti 2014 som har etsat sig fast.

– Det som var det värsta var väl egentligen att jag fick se när det hände. Det var de bilderna som kom upp i huvudet efteråt och det är de bilderna som har varit det jobbigaste för mig att hantera. Men jag har jobbat på det. Jag har jobbat på att inte tänka på de bilderna när jag tänker på henne, säger Rissveds som bara stod tre meter från olycksplatsen.

– Hon kom över en träbro. Hon flög handlöst ner och landade på huvudet.

”Vi kör brutala banor”

De senaste åren har cyklarna utvecklats, vilket gjort att svårighetsgraden på banorna har höjts. Trots det använder inte cyklisterna fler skydd – det skulle vara för klumpigt, enligt Rissveds.

– Jag tycker snarare att man ska dra ner svårigheterna på banorna, och göra dem mer säkra, säger hon till tidningen.

– Vi kör riktigt, riktigt brutala banor. Det är stora stenar, hopp och grejer. Har man inte hundra procent koll, då kan det gå illa.

Rissveds knep en tredjeplats i för-OS 2015 och inleder jakten på en OS-biljett i samband med att världscupsäsongen drar igång på lördag. För att säkra en svensk OS-plats måste tre svenskor tillsammans samla ihop rankingpoäng – de två VC-tävlingar som blir avgörande är Cairns i helgen och Albstadt, Tyskland, 21-22 maj. Sverige måste nå topp 17 på nationsrankingen – just nu ligger blågult på 20:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.