SVT Sport har skickat ut en enkät till samtliga allsvenska domare – både huvuddomare och assisterande domare. Av de svarande ansåg 84 procent att de vill ha videogranskningssystemet VAR i allsvenskan.
– Vårt uppdrag är att vara så rättvisa som möjligt. Och vi tror på att om det finns teknik som kan hjälpa oss ska vi såklart försöka att använda oss av det, säger en av dem, Mohammed al-Hakim.
37 av 55 medlemsländer i europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har numera VAR. Förutom alla stora ligor märks exempelvis Kosovo, Georgien och – med start denna säsong – Norge. Men Sverige står fortsatt utanför, tillsammans med länder som i princip alla finns betydligt längre ner i fotbollshierarkin, exempelvis Andorra, Liechstenstein och San Marino.
”Finns frustration”
Att större delen av Europa har infört VAR påverkar de svenska domarna. Tidigare hade det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) en egen VAR-utbildning men den är numera nedlagd eftersom större delen av Europas toppdomare har VAR på hemmaplan.
Endast de tre svenska domarpar som hann genomgå Uefas domarutbildning innan den lades ner får nu döma internationella matcher med VAR.
– Det finns så klart en frustration hos de som är under de toppdomarna som vi redan har i Europa. Det är en orolighet, ”vad händer för oss?”, säger elitdomarnas chef Stefan Johannesson.
Incident i Svenska cupen
Mohammed al-Hakim fick kritik så sent som i går, för att ha blåst straff för Malmö FF i allsvenska premiären mot Kalmar.
– Domarna i Sverige behöver VAR för de är för dåliga, sa Kalmars Lars Saetra till Aftonbladet.
I Svenska cupen-kvartsfinalen mellan AIK och Hammarby godkände al-Hakim ett mål, som borde ha dömts bort på grund av hands.
– VAR är till just för såna situationer. Inte där det kanske är straff och kanske inte, där någon har dragit lite eller har knuffat lite. VAR är inte till för det, så jag kan lugna ner de som är emot VAR.
Han är tydlig i sitt medskick till supportrar om vad domarna vill använda VAR till.
– Tydliga och avgörande situationer. Och där har vi verkligen ett bra exempel, för den tar tydligt på handen men den är svår för en domare att upptäcka.
Hela reportaget – med bilder från domarnas kickoff inför säsongen:
Resultat från SVT Sports domarenkät:
Vill du ha VAR i allsvenskan?
Ja: 84%
Nej: 16%
Påverkar avsaknaden av VAR dina möjligheter att kunna döma internationellt?
Ja 92%
Nej: 8%
Om VAR inte införs i Sverige, tror du att det kommer påverka kvalitén på allsvenskans domare negativt på grund av att färre domare vill satsa?
Ja: 76%
Nej: 24%
24 av 31 allsvenska domare svarade på enkäten, alltså 74 procent.
Det här är VAR
VAR är en förkortning för video assistant referee.
Videogranskningssystemet infördes 2018 och användes under världsmästerskapet i fotboll för herrar samma år.
Systemet fungerar som hjälp för domare och linjeman när det uppstår osäker gällande ett domslut. Huvuddomaren eller videodomaren har möjlighet att bryta matchen för att titta på videosekvenser av en den specifika händelsen, därefter diskutera händelsen och ta ett beslut.
VAR kan tillämpas vid följande händelser:
- Målsituationer
- Straffsituationer
- Situationer som kan leda till rött kort
- Identitetsfusk (I det fall där det finns misstanke att fel spelare dömts)
Källa: Wikipedia, fotboll.com, TT
VAR i Europa
Länder med VAR: Albanien, Armenien, Österrike, Azerbajdzjan, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, England, Estland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Israel, Italien, Kazakstan, Kosovo, Lettland, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Skottland, Slovakien, Slovenien, Spanien, Schweiz, Ukraina, Litauen, Turkiet, Georgien, Norge, Serbien.
Länder utan VAR: Andorra, Belarus, Bosnien, Färöarna, Gibraltar, Island, Liechenstein, Luxemburg, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Nordirland, Irland, San Marino, Sverige, Wales.