Fyra landslagsspelare, inräknat Stina Blackstenius övergång till Arsenal i januari, har det senaste året lämnat BK Häcken för engelska högstaligan.
– Det är klart det är något man tänker mycket på. Många nära vänner har försvunnit från Sverige. Jag har ambitioner att spela utomlands i en bättre liga, men känner ingen stress att jag måste gå nu. Jag trivs otroligt bra i Häcken med de förutsättningar vi har, säger Johanna Rytting Kaneryd.
Den 25-åriga yttermittfältaren har ett förflutet i FC Rosengård och Djurgården innan hon anslöt till BK Häcken i slutet av 2020 (som då hette Göteborg FC). Det senaste året har hon tagit en alltmer självklar plats i Peter Gerhardssons landslagstrupp, även om hon petades från OS i somras.
”Vill att det ska kännas hundra procent”
Karriären har samtidigt kantats av utdragna knäskador, något som kan ha påverkat valet att stanna i Sverige.
– Jag vet hur det är att inte få spela så mycket och har missat stora delar av min karriär på grund av skador. Det har lärt mig att inte ha för bråttom. Jag vill att det ska kännas hundra procent om jag går utomlands, att det finns en plan och att de verkligen vill ha dit mig, säger Rytting Kaneryd.
Inte självklart att få speltid utomlands
Damfotbollens snabba tillväxt har gjort att konkurrensen i klubblagen utomlands hårdnar. En svensk landslagsspelare som går till ett topplag kan inte längre räkna med att vara en given startspelare, något bland annat tidigare Häckenspelaren Filippa Angeldal fått erfara i Manchester City.
Här på landslagssamlingen har det pratats om att flera spelare inte har 90 minuter i benen. Kan det faktiskt ha gynnat dig att inte ta steget utomlands?
– Det är klart det funnits i tanken att jag spelar i Häcken, får mycket förtroende och känner att jag är i bra fysisk form. Det är bra för mig just nu. Sedan är alla olika och mår bra av olika saker. De som är ute i Europa har en otroligt bra träningsmiljö där de får den fysiska aspekten också. Men för egen del är jag i bra fysisk form för att jag spelar mycket.