Enligt Riksidrottsförbundet anger 19 procent av föreningarna i mindre städer och landsbygd ett stort behov av fler tider, hallar och ytor för idrott. Siffran ökar i större städer, och ligger på hela 43 procent i storstäder och storstadsnära kommuner. Frågan är vad rikspolitiken kan bidra med.
– Jag tror vi kan bidra med en del pengar och kunskap, och vi kan kanske också styra lite hårdare, så att det inte är idrottsytorna som får stryka på foten när bostadsområden byggs, säger idrottsministern Anders Ygeman (S) till SVT Sport.
Stadshagen får bostäder
Norrtulls SK tränar bland annat på Stadshagens IP, en oas på Kungsholmen som snart får just stryka på foten. Stockholms kommun har sålt den lönsamma marken, och det ska byggas bostäder på sikt.
– I Stockholm har man bestämt att det behövs nio nya fotbollsplaner i innerstaden, och att då bygga bostäder på några av de som redan finns känns inte särskilt logiskt, säger Martin Carlon som är ordförande i Norrtulls SK.
– Vi borde göra en ny idrottspolitisk utredning, över vad som är statens, kommuners och regioners ansvar, säger Kristina Axén Olin (M), som är idrottspolitisk talesperson.
Pendlar till Stadshagen
Samtidigt i den bistra verkligheten, har Norrmalm 75000 invånare, men ingen fullstor fotbollsplan. De 1900 medlemmarna i Norrtulls SK samsas om en och en halv plan i sin egen stadsdel, och pendlar till Stadshagen som ju lever på lånad tid.
– Jag tror att det behövs tydligare krav på kommunerna att det behövs fler idrottsytor, och kanske kombinera det med någon form av ekonomisk ersättning för att säkerställa att det blir av, säger Martin Carlon.