Magdalena Eriksson hoppas att Chelseas arbete kan bidra till att ta bort stigmat runt mens och elitidrott. Foto: Bildbyrån

Storlaget kartlägger mensen: ”Det ska inte vara hysch-hysch”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollen går i bräschen när det gäller att anpassa träningen efter menscykeln. Först ut var USA:s damlag, och nu har Chelsea börjat anpassa träningen efter spelarnas menstruationscykler.

– Om det är något som kan förbättra vår prestation så varför inte? Det är bra att ta bort stigmat, det ska inte vara hysch-hysch, säger Magdalena Eriksson.

Inför fotbolls-VM förra sommaren kartlade USA alla spelarnas menscykler. Lagets fystränare menade att anpassningen efter mensen påverkade prestationen i det lag som sedan vann hela mästerskapet.

Nu har storklubben Chelsea skräddarsytt sitt träningsprogram kring spelarnas menscykler. Förhoppningen från klubbens sida är att förbättra prestationen och minska skadorna.

– Enda sedan jag kom till Chelsea har vi alltid haft en diskussion om mensen och man har alltid skrivit in i en app när man har sin mens. Det är något de velat ha koll på, säger lagets svenska lagkapten Magdalena Eriksson till SVT Sport.

I en app kartlägger spelarna sin menscykel över fyra faser – menstruation, före ägglossning, mellan ägglössning och pms och innan mens. Träning och kost anpassas efter den fas spelaren är i.

– Vi har börjat med lite individuell stretch för rygg, lite olika typer av återhämtning beroende på vilken fas man är i, säger Jonna Andersson, också hon Chelsea-spelare.

– I år pratar vi om att ändra kosten efter den fas man är i, och vi får även lite kosttillskott beroende på vilken fas man är i. Det känns som vi tagit det till nästa nivå nu, säger Magdalena Eriksson.

”Gå in helhjärtat”

Det dröjer innan satsningen kan utvärderas, och det pågår forskning för att kartlägga hur träning, skador och menstruation hör ihop. Under tiden fortsätter Jonna Andersson och Magdalena Eriksson att upptäcka hur de påverkas av mensen.

– Man vill verkligen gå in helhjärtat för att i framtiden se vad som funkar, men det tar nog sin tid för att få en helhetsbild för att se hur man ska styra upp allt. Sen är det individuellt också att se hur mycket man påverkas, säger Jonna Andersson.

Det återstår att se om damallsvenska klubbar kommer att gå i Chelseas fotspår.

– Jag vet om att det påverkar en mycket. Om det är så att forskning visar att man får bättre styrkeresultat eller högre kvalité på träningen så är det klart att det är skitbra, säger Linköpings Nilla Fischer.

Hon tror däremot att det dröjer innan vi ser en liknande satsning i damallsvenskan.

– I Linköping finns inte de ekonomiska förutsättningarna, för jag antar att det är något system man måste köpa in. Så det tror jag tyvärr är en omöjlighet i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.