Guldtränaren ville aldrig bli tränare

Uppdaterad
Publicerad

Rosengårdstränaren Renée Slegers hade aldrig planer på att bli tränare när hennes egen spelarkarriär tog slut på grund av skador. En tränarutbildning för före detta fotbollsspelare fick henne på andra tankar. På tre år gick hon från F19-tränare med LB07 till SM-guld med FC Rosengård. Nu siktar Malmöklubben och Renée Slegers mot Europa.

– Det är flera som har sagt till mig att jag aldrig kommer känna mig helt redo. Du måste bara ta chansen när den kommer, säger Renée Slegers som fick från att ta över som huvudtränare i Rosengård mitt under förra säsongen när hennes företrädare Jonas Eidevall gick till Arsenal.

Hon prisades som årets tränare i damallsvenskan 2020, en titel som hon inte är helt bekväm med.

– 2019 var jag tränare i LB07, vi åker ut och två år senare så vinner vi SM-guld. Det är inte för att jag har gjort ett bra jobb. Det handlar så mycket om vilka förutsättningar man har och vilka spelare som finns, säger Renée Slegers.

Ville inte bli tränare

33-åriga Slegers har en gedigen spelarkarriär bakom sig. 55 landskamper för Nederländerna och SM-guld med Linköping finns på hennes CV som spelare. Efter hennes andra knäskada tvingades hon sluta och började utbilda sig med målet att bli journalist. En tränarutbildning för före detta fotbollsspelare ändrade hennes planer.

Gruppspel i Europa

Trots det damallsvenska guldet var Malmölaget inte helt nöjt med sin senaste säsong. Champions League-spelet tog slut redan i kvalet mot Bundesligalaget Hoffenheim. Rosengårds mål för säsongen är att försvara guldet och ta sig till nytt CL-gruppspel. Som en följd av den snabba utvecklingen i flera europeiska ligor har damallsvenska lag haft allt svårare att ta sig långt i turneringen.

– Jag tycker fortfarande att det är rimligt för svenska lag att ta sig till gruppspel i Champions League, säger hon.

Se hela serien ”Allsvenska stjärnan” i Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.