Den tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson är styrelseledamot i fotbollens internationella spelarfack Fifpro. Hon är också en av de totalt 19 kvinnliga idrottsprofilerna som har skrivit under det svenska uppropet 'Ge fan i min kropp'.
Hon vill se en förändring av hur idrottens regelverk är uppbyggt.
Vill se en oberoende organisation
Som det ser ut i dag finns ett självgranskande system inom idrotten där förbund har egna disciplinnämnder och etiska kommittéer. När en händelse anmäls utreder förbunden oftast internt vad som har hänt och om det bryter mot idrottens regelverk eller värdegrund.
– I den bemärkelsen är idrotten i sig en jävsituation. Idrotten blir både åklagare och försvarare. Det är ett jätteproblem, för då skapas ett motstånd att anmäla vissa saker eftersom människor på maktpositioner kan styra hela din framtid inom idrotten, säger Caroline Jönsson.
Undantagsfallen är de händelser som även polisanmäls och potentiellt leder till åtal och därför granskas externt i en civilrättslig prövning.
”Jobbat bakom kulisserna sedan dag ett”
I fallet med den spanska skandalkyssen utreds Luis Rubiales både av Fifa, internationella fotbollsförbundet, och av spansk domstol.
Utifrån din roll i Fifpro, vad ser du framför dig kommer hända framöver i fallet med kyssen?
– Vi har jobbat bakom kulisserna sedan dag ett med det fallet. Men det är bara ett fall av många. Vi har jobbat i flera år med den här frågan och fått till en Human Rights Board i Fifa. Nu är vi i uppstarten att få till en oberoende granskning inom fotbollen som vi hoppas kunna flytta utanför idrotten, säger Caroline Jönsson.
Hör mer i spelaren ovan.