Foto: Bildbyrån

EU:s beslut – konstgräset måste bytas ut

Uppdaterad
Publicerad

Sverige röstade ja i EU:s exportkommitté när beslutet togs att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner.

Det får konsekvenser för svensk fotboll, trots åtta års övergångsperiod.

– I dag finns det inga lika bra alternativ, säger Stefan Cårebo, anläggningskonsulent på SvFF.

Sverige och en majoritet av de övriga i EU:s experkommitté för kemiska produkter, Reach, röstade ja till förbudet vid torsdagens möte. Syftet är att minska den miljöhotande spridningen av mikroplast.

Beslutet innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast (gummigranulat) i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år.

– Vi såg det som rimligt med en övergångsperiod på mellan tio till tolv år. Åtta år är en väldigt, väldigt snäv tidsram för att få fram ett nytt material. De flesta av de planer som finns i dag är av gummimaterial. Det är många planer som kommer behöver bytas ut i framtiden. Vi måste hitta ett material som fungerar över tid och det ska inte få så stor miljöpåverkan det heller, säger Cårebo, anläggningskonsulent på SvFF.

Beslutet inte genomklubbat

Han fortsätter:

– Det är klart att det får konsekvenser. Ser vi på de traditionella granulat som används i dag fungerar de alldeles utmärkt under vintertid och du kan använda granulatet mycket mer. Nu behöver vi forska fram nya material ännu snabbare.

Olof Johansson på Kemikalieinspektionen säger att livslängden för en stor andel av planerna bedöms vara tio år. Med en övergångsperiod på drygt åtta år och den utveckling som sker ska det vara möjligt att få fram alternativ.

Frågan är dock inte helt avgjord än. EU:s ministerråd och EU-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.