Uefas krav på EM-arenorna skiljer sig mellan herr- och dammästerskap, bland annat när det gäller antalet kameror.
I herrarnas EM ifjol var minimikravet 36 kameror, i damernas gruppspel har kravet bara varit 15, enligt SVG Europe.
– Vi har diskuterat att man använder 50 procent färre kameror i vårt EM jämfört med herr-EM. Det är katastrofalt, helt ärligt. Det blir inte sanningsenligt dömda beslut. Om man inte ska använda VAR rätt, varför har vi det över huvud taget?, säger svenska mittfältaren Kosovare Asllani på en presskonferens.
Förbundskaptenen Peter Gerhardsson håller med.
– För mig är det inte acceptabelt på ett EM, säger han.
Uefa svarar
Nu svarar Uefa på kritiken.
”Tv-produktionen för damernas EM 2022 är i nivå med standardproduktionen för herrarnas Champions League”, skriver Uefa i ett mejl till TT och fortsätter:
”Viktigare är att VAR-kamerastödet på damernas EM 2022 är högre än för herrarnas Champions League och herrarnas EM tack vare tillgången av ytterligare offside- och EPTS-kameror (Electronic Performance and Tracking Systems)”.
Fem mål har dömts bort
Hittills har fem svenska mål dömts bort varav ett varit tydligt felaktigt och ett ytterst tveksamt. Inhopparen Rebecka Blomqvists mål mot Schweiz dömdes bort efter att linjen dragits fel i VAR-granskningen. Även beslutet att döma bort Stina Blackstenius mål mot Belgien i kvartsfinalen fick kritik av SVT:s expert och tidigare domare Jonas Eriksson som kallade beslutsunderlaget för undermåligt.
Antalet VAR-domare i gruppspelet var två medan det i slutspelet är tre.
KLIPP: Jonas Eriksson om Sveriges bortdömda mål: ”Tycker det är fel”