Det svenska spelarhotellet ligger vackert i närheten av Svarta havet. Foto: TT

Femstjärnig lyx vid Svarta havet för landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Femstjärniga Kempinski Grand Hotel i Gelendzjik fyller landslagets alla önskemål och behov.

Men hissarna går långsamt.

– Det kan bli ett irritationsmoment, säger landslagschefen Lasse Richt under rundvandringen.

Dessutom går inte träningsanläggningen att göra helt insynsfri.

Petitesser i sammanhanget, kan tyckas. Det är rena lyxen som möter spelarna när de kommer till hotellet i den populära ryska turistorten. Flådiga pooler, ett stort gym, två våningar exklusivt reserverade för truppen, men mest av allt ett läge med en underbar utsikt över Svarta havet.

Innan spelarna checkar in fick svenska medier gå husesyn.

Herrlandslaget i fotboll

Inte sparat på slantarna

Hur det än går i VM kan landslaget inte gnälla på boendet. Det är toppklass över i princip allt. Och det bör det vara. Fotbollsförbundet har inte sparat på slantarna. Samtliga spelare har eget rum, alla med havsutsikt.

De bästa rummen? Richt antyder att förbundskaptenen Janne Andersson fått en av sviterna. Och han själv?

– Jag bor bra, säger landslagschefen och ler snett.

Men var notan stannar vill han inte berätta.

– Det är ju ett femstjärnigt hotell. Vi letar inte efter de dyraste hotellen utan efter de bästa. Ibland betalar vi ett högre pris, ibland ett lägre. Och går vi till kvartsfinal kostar det nästan ingenting. Priset är jämförbart med tidigare mästerskap.

Nobbades av England

Redan våren 2016 fick den dåvarande landslagsledningen korn på hotellet.

– Det var jag, Marcus Allbäck och någon till som åkte runt och tittade. Vi hittade ett riktigt bra hotell i det här, men England var ännu tidigare ute och hade bokat det.

Men den nytillträdde engelske förbundskaptenen Gareth Southgate var rädd för hettan vid Svarta havet och valde i stället en bas nära det svalare S:t Petersburg.

– Eftersom vi var första reserv gick budet till oss. Vi tyckte att det stämde med våra kriterier. Avstånd till och kvalité på flygplats och träningsanläggning är alltid viktigt. Klimatet tittar vi också på. Vatten i närheten är exempelvis en fördel.

Helt nöjd är inte Richt. Träningsanläggningen, Spartak-stadion nära flygplatsen, går inte helt att dölja för insyn.

”Viss insynsmöjlighet”

– Anläggningen kunde ha varit mer optimal. Det finns en viss insynsmöjlighet och andra länder kanske kan komma och titta.

Några hundra meter från arenan radar höghus upp sig och den konspiratoriskt lagde kan misstänka att sydkoreaner, tyskar och/eller mexikaner utnyttjar möjligheten att spionera från någon av de högst belägna våningarna.

TT: Finns det inte en tyst överenskommelse om att man inte gör så?

– Vi hoppas ju det. Rent teoretiskt går det att se träningarna, men det kommer inte att påverka vad vi gör på de stängda träningarna.

Landslaget har sin bas i Gelendzjik fram till avresan till Jekaterinburg den 25 juni och den sista gruppspelsmatchen mot Mexiko den 27 juni.

– Jag tror att vi är den enda nationen som gör så (bryter lägret efter gruppspelet). När vi går vidare blir det bara en eller två dagar här innan vi måste flyga till S:t Petersburg eller Samara. Vi vill spara den flighten och bor en extra natt i Jekaterinburg i stället.

Så har Sverige bott tidigare

EM i Nederländerna och Belgien 2000:

Valet föll på ett hotell i ett lummigt område i Oisterwijk, en bit utanför Eindhoven. Några stekheta dagar senare konstaterade en och annan att luftkonditionering inte hade varit fel. Biljard- och pingisborden hjälpte inte upp humöret.

VM i Japan och Sydkorea 2002:

Förlägret i Miyasaki var till belåtenhet, därefter valde landslaget att bo på lyxhotell på spelorterna i Japan. Inga större klagomål hördes.

EM i Portugal 2004:

Fashionabla Cascais vid kusten väster om Lissabon bjöd på utmärkta badmöjligheter och golfbanor. En fullträff.

VM i Tyskland 2006:

Landslaget valde Bremen som bas och svenska spelare syntes ofta promenera eller cykla omkring i staden. På planen gick det bra, men relationen till medierna var mycket ansträngd.

EM i Schweiz och Österrike 2008:

Vackra Lugano var förstås en pärla och hotellet ett av de bättre i staden. Dessvärre regnade det mest hela tiden. Kontakten med fansen var begränsad i och med att matcherna spelades i Innsbruck och Salzburg.

EM i Ukraina 2012:

Kiev kan erbjuda mycket men inte havsutsikt. Landslaget hittade ett välbevakat och inhägnat lyxhotell ute på landet några mil från staden. Samtliga tre matcher spelades på Olympiastadion inför stora skaror svenska fans.

EM i Frankrike 2016:

Det sömniga Pornichet vid Atlantkusten bjöd på strandpromenader, men inte mycket mer. Ett trist ställe och landslaget hade dessutom otur med vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet