Det var efter en match i landets högsta division Liga 1 mellan Arema och Persebaya Surabaya som våldsamheter utbröt. Hemmalaget Arema förlorade med 2–3 och missnöjda supportrar stormade planen efter slutsignal, skriver indonesiska fotbollsförbundet PSSI på sin hemsida.
Stadion rymmer 42 000 åskådare och uppges ha varit utsåld. Enligt polisen var det cirka 3 000 personer som stormade planen. Ett tag sa rapporterna att minst 174 personer avlidit, men senare under söndagen justerades siffrorna nedåt.
Enligt Östra Javas guvernör Emil Dardak är den korrekta siffran 125. Anledningen till att det först rapporterades 174 dödsfall ska, enligt nyhetsbyrån AFP, varit att vissa namn registrerats dubbelt när de flyttats mellan sjukhus.
Många trampades ihjäl
Polisen har beskrivit händelserna som upplopp och använde tårgas för att försöka skingra de tusentals människor som stormade planen. Många av de omkomna trampades ihjäl enligt polisen.
Händelsen har uppmärksammats stort i stora delar av världen, och nu har Gianni Infantino, som är ordförande för det internationella fotbollsförbundet (Fifa) kommit med ett uttalande.
– Fotbollsvärlden befinner sig i ett chocktillstånd efter den tragiska incidenten, säger han på Fifas hemsida.
– Detta är en mörk dag för alla som är involverade inom fotbollen och är en tragedi bortom det som går att förstå. Jag skickar mina djupaste kondoleanser till familjerna och vännerna till de offer som förlorat livet i samband med denna tragiska incident.
U20-VM nästa år
SVT Sport har varit i kontakt med Fifa, som inte vill ge några ytterligare kommentarer än Infantinos ovanstående kondoleanser.
Bland annat frågade vi hur Fifa kommer att agera framöver, och om de aktuella händelserna kan komma att påverka det U20-VM som ska spelas i Indonesien nästa år.
Hoppas slippa sanktioner
Indonesiens ungdoms- och idrottsminister Zainudin Amali säger att händelsen har skadad bilden av landet, men att han ändå tror att man får fortsätta stå som värd.
– Förhoppningsvis kommer vi inte att bli sanktionerade av Fifa, säger Zainudin Amali enligt AP.
Hör den indonesiske journalisten Rahmat Idris: Polisens tårgas kan ha förvärrat situationen:
Fakta: Tidigare fotbollstragedier
2012: 74 människor dog efter upplopp mellan supportrar i en match mellan Al Masri och Egyptens populäraste klubb Al Ahli.
2011: 68 personer skadades i sammandrabbningar när den argentinska klubben River Plate åkte ur landets högsta liga för första gången på 110 år.
2001: Minst 43 döda i trängseln vid match mellan sydafrikanska topplag på Ellis Park i Johannesburg.
2001: 126 personer dog i Ghanas huvudstad Accra sedan polis använt tårgas mot supportrar.
2000: 13 döda i kalabalik vid en VM-kvalmatch mellan Zimbabwe och Sydafrika.
1996: I Guatemala dog 82 människor och minst 147 skadades vid en VM-kvalmatch mellan Guatemala och Costa Rica.
1995: Minst 40 döda i Sierra Leone när huvudingången vid Freetowns stadion kollapsade över fans som trängdes för att få biljetter.
1992: Minst 15 döda på Furiani-stadion i Bastia på Korsika före avspark i franska cupsemifinalen.
1991: 40 döda i Sydafrika, kvävda mot ett stängsel vid ett bråk mellan fans sydväst om Johannesburg.
1989: 96 personer dog och 766 skadades i FA-cupsemifinalen mellan Nottingham och Liverpool på Hillsborough-stadion i Sheffield.
1985: Bradford: 56 personer dog i en brand som bröt ut under en ligamatch mellan Bradford City och Lincoln.
1985: 39 människor miste livet i samband med Europacupfinalen mellan Juventus och Liverpool på Heysel-stadion i Bryssel.
1982: Officiellt dog 66 personer efter en Uefa-cupmatch i Moskva mellan Spartak Moskva och holländska HFC Haarlem. Dödssiffran tros ha varit mycket högre.
1971: 66 dog när panik utbröt på Ibrox Stadium i Glasgow i samband med en match mellan Celtic och Glasgow Rangers.
1964: Lima: 318 personer dog i samband med en OS-kvalmatch mellan Peru och Argentina sedan våldsamheter brutit ut efter ett bortdömt mål.
(TT)