Björn Eriksson, ordförande i RF, har kritiserats för att ha varit lobbyist för privata vaktbolag. Foto: Bildbyrån

Björn Eriksson svarar efter avgångskraven: ”Bär ett kors för det jag aldrig gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Eriksson har varit kraftigt ifrågasatt under veckan och flera kräver hans avgång.

Själv försvarar han sin roll i lobbygrupper och hävdar att han används som ett slagträ i frågan.

– Jag bär ett kors för det jag aldrig har gjort, säger han till SVT Sport.

Polisen har valt en hårdare linje mot supportrar för att stoppa pyroteknik på läktarna. Det har lett till en stor konflikt där RF:s ordförande Björn Eriksson har dragits in. Enligt Expressen har han nämligen också ett förflutet som lobbyist för privata vaktbolag.

Mellan 2013 och 2019 var han ordförande i lobbygruppen ”Säkerhetsbranschen” – en organisation som jobbar för att privata vaktbolag ska ersätta polisens jobb i olika sammanhang. Eriksson ska ha dragit in miljoner i den rollen och samtidigt haft direkta samtal med polisen om säkerheten på fotbollsmatcher.

Där kan han ha påverkat myndighetens nya taktik med hårdare tag där ordningsvakter ska gå upp på läktaren. Själv slår han sig fri från anklagelserna om att ha gått vaktbolagens ärenden.

Har du inte suttit på dubbla stolar?

– Den sanna beskrivningen är att jag drev som huliganutredare tesen att man inte ska ta betalt för polisbevakning utan att man ska använda väktarbolag och en villkorstrappa. Sedan började jag arbeta för säkerhetsbranschen långt efter det. Men jag har aldrig jobbat med idrott där. Jag bär ett kors för det jag aldrig har gjort, säger han.

I går krävde bland annat Svenska Fotbollssupporterunionen och flera andra hans avgång. Själv kan Eriksson förstå om folk av ”god tro” misstänkter att han suttit på dubbla stolar. Men att frågan snarare används av de som vill rikta fokus på annat.

– Jag tror det finns de som ser ett utmärkt tillfälle att vifta bort intresset från att man eldar på läktaren.

Du menar att du används för att få bort fokus på den frågan?

– Jag tror det kan vara en aspekt.

Har du några planer på att avgå?

– Jag skulle ha det om det fanns en majoritet som har ett sånt önskemål. Man ska inte vifta det åt sidan utan det får man acceptera. Sedan får medlemmarna avgöra det.

Känner du att du har deras förtroende?

– För ögonblicket känner jag inget annat än att det handlar om att jobba vidare. Av den enklade anledningen att jag inte jobbar med de frågorna jag beskylls för. Men om en majoritet tycker att man ska avgå så får man finna sig i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.