Flera världsstjärnor har det senaste året gått till den saudiska ligan, till exempel storstjärnan Cristiano Ronaldo och brasilianaren Neymar.
Landets satsning har kritiserats för sportswashing, och flera europeiska fotbollsklubbar och ledare har sagt att de tycker att Saudiarabien med sina obegränsade rikedomar förstör transfermarknaden.
”Leder till större öppenhet”
Men två av Sveriges högsta fotbollsledare, Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt och Uefas förste vice ordförande Karl-Erik Nilsson intar en mer positiv hållning till den saudiska satsningen.
– Motsatsen vore ju värre. Om landet hade som idé att hålla omvärlden utanför och stänga sig och sluta sig ännu mer skulle jag tycka det var en farligare och mer mörk utveckling, säger Reinfeldt.
”Vill få positiv rapportering”
Ser du något negativt med det som sker?
– Du nämnde ju ordet sportswashing, och det är ju fullkomligt relevant och något som man egentligen är ganska öppna med, att man vill ha internationella arrangemang – även utanför idrotten.
– Syftet kan ju naturligtvis vara att man vill få en positiv rapportering, ett positivt omnämnande. Och jag tror att det i någon mån kan fungera.
Nilsson: ”En uppsida”
Karl Erik-Nilsson, förste vice ordförande på Uefa, tror att den europeiska fotbollen till viss del kan gynnas av den saudiska satsningen.
– Om äldre spelare som är i slutfasen av sina karriärer som har varit i storklubbars trupper lämnar för en ny aktör, då öppnas ju platser för de yngre europeiska talangerna, säger han, och betonar att han talar om sin egen uppfattning och inte Uefas.
Se dokumentären ”Saudiarabien – fotbollens nya Mecka” på SVT Play.
fakta: sportswashing
Termen sportswashing, eller sporttvätt, identifieras som en teknik auktoritära regimer använder genom att stå som värd för stora idrottsevenemang, eller genom ägande i stora idrottsvarumärken, i syfte att förbättra landets rykte och avleda uppmärksamhet från brott mot mänskliga rättigheter.
Källa: Amnesty International, Göteborgs universitet