Under förra året förändrades den svenska spellagen. Förändringen innebar bland annat att spelbolag nu får dela information till Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbund som är anslutna till dem.
Och det utnyttjade Svenska fotbollförbundet tidigt. Efter misstankar om matchfixning begärde man ut information om hur två spelare i en svensk division 2-klubb spelat hos olika spelbolag.
”Tydlig bevisning”
Då kunde man se att spelarna satsat pengar på matcher i samma serie som de själva spelar i, vilket inte är tillåtet. Det gjorde att spelarna stängdes av i två respektive fem månader.
– Det blir ju en väldigt tydlig bevisning, säger Johan Claesson, som är ansvarig för matchfixningsfrågor på Svenska fotbollförbundet, till SVT Sport.
Om det här fallet hade uppdagats innan den nya lagstitftningen trädde i kraft, vad hade skett då?
– Vi försökte ställa såna här frågor innan lagändringen, men då var det olika från operatör till operatör. Vissa ansåg att de inte kunde lämna ut sån information på grund av GDPR, medan några fåtal ändå lämnade ut information – så det var svårt att få en helhetsbild.
– Men visade sig inget, då var det stopp. Men nu får vi ju en bild hur det ser ut hos alla bolag som har licens i Sverige.
Övertygad om fortsatt effekt
Ytterligare ett par svenska idrottsförbund har utnyttjat den nya lagstiftningens möjligheter, men än så länge är det bara de två fotbollsspelarna som har stängts av. Men Johan Claesson är övertygad om att den nya lagstiftningen, och det faktum att det redan är spelare som har stängts av tack vare den, har effekt.
– Ju fler som blir fällda, desto större blir kännedomen om regelverket och våra verktyg, säger han.