Hegerberg enades med förbundet – har medaljmål: ”Ett antiklimax”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en fem år lång bojkott av landslaget är Ada Hegerberg tillbaka i mästerskapssammanhang när Norge premiärspelar mot Nordirland imorgon.

En stor anledning till comebacken är Lise Klaveness, ordförande för det norska fotbollsförbundet.

– Vi har förtsått utmaningarna som norsk fotboll står inför, säger Hegeberg.

26-åringen lämnade det norska landslaget 2017 och anklagade ledningen för att använda sig av härskartekniker. Efter fem års frånvaro var hon tillbaka.

– Det har varit mycket diskussion och jag fick tid att tänka när jag hade mina skador. Jag har haft kontakt med Lise (Klaveness) hela tiden, som jag har spelat med när jag var 16 år och hon var på slutet av sin karriär. Hon har haft sina utmaningar med att stå utanför landslaget och vi har förtsått utmaningarna som norsk fotboll står inför, så det var befriande, sade stjärnan i april när comebacken var ett faktum.

Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren var också med i processen.

Stjärnan in – då höjs målen

Senast Hegerberg spelade ett mästerskap var EM 2017. Då slutade det med noll segrar och uttåg ur gruppspelet.

– Det var en tung erfarenhet, ett antiklimax, säger Hegerberg inför morgondagens premiär.

Intåget av en av världens bästa spelare i det norska landslaget har fått förbundet med svenska förbundskaptenen i spetsen att sätta upp ett mål:

Att nå medalj, tack vare att Hegerberg nu är med.

– Jag hörde att ha sa det, säger hon och skrattar.

”Vi ska inte lura varandra”

Vad tänker du när han säger det?

– Det är en del av spelet, jag respekterar det. Det som driver oss i laget är det viktigaste. Jag vet att jag kommer in med mina kvalitéer. Vi ska inte börja lura varandra på vad som behövs göras och vad som är konsekvenserna till målet om medalj.

Om Hegerberg tycker det är ett rimligt mål?

– Det kommer tiden visa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.