Hjärnskakningar vanligare i damfotbollen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Hjärnskakningar vanligare i damfotboll: ”Lite svagare nackmuskler”

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 30 procent av spelarna i damallsvenskan har någon gång drabbats av en hjärnskakning. Fler kvinnor än män drabbas dessutom av svårare och mer långdragna symptom.

Niklas Marklund, neurokirurg och forskare vid Lunds universitet, presenterade i början av 2020 en forskningsrapport om hjärnskakningar inom fotbollen. Den visade på att damfotbollsspelare drabbas hårdare av hjärnskakningar än sina kollegor i herrallsvenskan.

– Det är ganska oklart varför, säger Niklas Marklund.

Upprepade hjärnskakningar är det som är det som riskerar att påverka hälsan negativt på lång sikt, damfotbollsspelare verkar enligt forskningen drabbas av långvariga symtom efter huvudskador.

Inga regler utanför match

Om en fotbollsspelare skadar huvudet under match ska spelet omedelbart avbrytas och medicinsk personal tillkallas, detta enligt regler från Internationella fotbollsförbundet, Fifa. Det är sedan upp till läkaren och inte spelaren eller tränaren att avgöra om spelaren kan fullfölja matchen.

Om en spelare däremot skadar sig utanför match finns det inga regler för hur hjärnskakningarna ska hanteras. Det är ett problem tycker neurokirurg och forskaren Niklas Marklund.

– Det finns ett stort behov av gemensamma regler, säger han.

– Det är av stor vikt att den medicinska personalen känner sina spelare, så de kan

Fyra gånger högre risk

Har en spelare fått en hjärnskakning är det en fyra gånger högre risk att drabbas av ytterligare en. Upprepade hjärnskakningar är också det som ger svårast symptom och biverkningar.

Hör neurologen om hur många hjärnskakningar en spelare kan få utan att hälsan riskeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.