Isak Hien om landslagsvalet: ”Givet att välja Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Isak Hien kunde välja Sveriges, Ghanas eller Burkina Fasos landslag. Det var dock aldrig särskilt svårt för mittbacken att välja Blågult.

– För mig har det alltid varit ganska givet. Jag är född och uppväxt här och det har alltid varit drömmen, säger han till SVT Sport.

Isak Hien har onekligen haft en succésäsong. Efter 16 matcher i allsvenskan och sex i Europaspelet för Djurgården såldes mittbacken till Hellas Verona i Serie A.

Nu har han dessutom chans att göra sin debut i det svenska landslaget i Nations League-matcherna mot Serbien och Slovenien.

– Det har gått så pass fort att man inte har hunnit landa. Jag hade precis vant mig att spela i Djurgården och sen blev det en utlandsflytt och då ska man vänja sig att spela i Italien och nu är man här, säger han till SVT Sport.

”Det är den stora utmaningen som fotbollsspelare”

Hittills har Hien gjort fem matcher i Serie A.

Något han tror kommer hjälpa honom att acklimatisera sig lättare till landslaget.

– Den stora utmaningen som fotbollsspelare att anpassa sig till nivån man kommer till så jag tror att spelet i Serie A kommer hjälpa mig på den biten, säger han.

Givet att välja Sverige

Trots att Hien kunde välja både Ghanas och Burkina Fasos landslag, där han blivit uppvaktad av det sistnämnda, var det ett enkelt val att tacka ja när Janne ringde.

– För mig har det alltid varit ganska givet. Innan man blivit kallad och tagit det officiella beslutet är det svårt att prata om det i media men i mitt huvud har jag alltid velat spela för Sverige. Jag är född och uppväxt här och det har alltid varit drömmen, säger han.

– Självklart är det inte jättelätt när man ska välja mellan landslag. Men jag sa det till Janne att det är Sverige jag vill spela för och jag är bara 23 år gammal så jag kände ingen jättestress över den här kallelsen, att jag skulle åka och spela med något annat landslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.